Nieuws - Bitcoin.org operator Cøbra moet de juridische kosten van Craig Wright gaan betalen om anoniem te blijven

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Bitcoin.org operator Cøbra moet de juridische kosten van Craig Wright gaan betalen om anoniem te blijven

Wet en regelgeving
Anonieme Bitcoin.org operator Cøbra moet de juridische kosten, van Craig Wright gaan betalen

De website-eigenaar verloor een beroep tegen een uitspraak waarin werd gesteld dat hij de advocaatkosten van de zelfbenoemde bedenker van Bitcoin niet kon betwisten en daarbij anoniem kon blijven.

Een rechtbank in Londen bevestigde maandag een uitspraak dat de beheerder van de website Bitcoin.org zijn identiteit bekend moet maken om juridische kosten van aanklager Craig Wright te voorkomen.

Wright beweert Satoshi Nakamoto te zijn

Wright beweert Satoshi Nakamoto te zijn. Hij beschuldigt Bitcoin.org ervan inbreuk te maken op zijn auteursrechten door het whitepaper te publiceren. Nadat Cøbra niet kwam opdagen voor de rechtbank, beval een rechter dat de whitepaper van de website verwijderd moest worden. De rechter verwierp een poging om Wright's verzoek tot betaling van juridische kosten ten bedrage van 704.500 US dollar) aan te vechten. De rechter stelde dat Cøbra zich moest identificeren om de kosten aan te vechten. Cøbra ging in beroep.

"Helaas stond het reglement van de rechtbank me toe om onder een pseudoniem te procederen, maar ik kon mezelf niet verdedigen onder een pseudoniem. Dus bevond ik me in de onmogelijke situatie om mijn privacy te verliezen of de zaak te verliezen bij een verstekvonnis," zei Cøbra in 2021.

"Ze ondermijnen de principes van natuurlijke gerechtigheid" omdat ze "niet alleen tegenover het publiek, maar ook tegenover de eiser en de rechtbank anoniem wilden blijven," zei de betrokken rechter, die het beroep maandag verwierp.

Niet de eerste keer voor Wright

Wright heeft in het verleden herhaaldelijk actie ondernomen tegen Bitcoin-ontwikkelaars. Het gerechtshof geeft hem de mogelijkheid om anonieme ontwikkelaars voor de keuze te stellen: hun privacy opgeven of het risico lopen hoge kosten te moeten dragen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven