Nieuws - Bitcoin is volatieler dan Ethereum

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin is volatieler dan Ethereum

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Koersupdate
Bitcoin is volatieler dan Ethereum

ETF-instroom in de miljarden, bull market en halving: de volatiliteit van Bitcoin neemt toe. De cryptocurrency overtreft daarmee Ethereum.

De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie wordt in de traditionele financiële wereld als extreem volatiel beschouwd. Met dagelijkse koerssprongen van meer dan tien procent - omhoog en omlaag - is Bitcoin een investering voor beleggers die risico nemen. Dat is tenminste de mening van sommige critici.

Vergeleken met de cryptomarkt is de prijsvolatiliteit van Bitcoin echter verwaarloosbaar, omdat de cryptocurrency als relatief waardevast wordt beschouwd. Er is immers aanzienlijk meer kapitaal nodig om de marktkapitalisatie van het negende meest waardevolle activum ter wereld te beïnvloeden. De Bitcoin Spot ETF's die in januari werden toegelaten, hebben echter geleid tot een in- of uitstroom van kapitaal: Bitcoin is nu volatieler dan Ethereum.

Volatiliteit: Bitcoin haalt Ethereum in

De historische of gerealiseerde 30-daagse volatiliteit op jaarbasis van Bitcoin steeg eind vorige week naar bijna 60 procent en overtrof daarmee de 30-daagse volatiliteit van Ether met bijna 10 procent. Dit blijkt uit gegevens van Kaiko.

Op het moment van schrijven staan BTC en ETH echter op gelijke hoogte: beide cryptocurrencies zijn de afgelopen 24 uur met iets minder dan vijf procent gedaald. Bitcoin wordt verhandeld op $ 66.535 en Ethereum op $ 3.349. De totale marktkapitalisatie is $ 2,5 biljoen.

Stijgende volatiliteit voor de halving?

Volgens Greg Magadini, directeur derivaten bij Amberdata, zal de volatiliteit na de halvering toenemen - als gevolg van een prijscorrectie. Dit komt omdat de halvering een "sell the news"-gebeurtenis wordt, aldus Magadini in een nieuwsbrief.

Het hoofd onderzoek van de ETC Group, André Dragosch, is het hier ook mee eens. Er wordt echter verwacht dat de Bitcoinprijs op de lange termijn zal stijgen door de halvering van het aanbod. Het onderzoeksteam van ETC Group heeft deze bevinding in een proefschrift vastgelegd. "De resultaten geven aan dat de halvering van de Bitcoin in eerste instantie een non-event zal zijn en pas ongeveer 100 dagen later significant zal worden," concluderen ze.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven