Nieuws - Bitcoin ETP's in Europa worden aanzienlijk goedkoper

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Bitcoin ETP's in Europa worden aanzienlijk goedkoper

Bitcoin (BTC)
ETF
VS
Bitcoin ETP's in Europa, worden aanzienlijk goedkoper

De toelating van Bitcoin ETF's in de VS begint nu invloed te krijgen in Europa. De concurrentie wordt heviger. Wat betekent dit voor beleggers?

De twee Amerikaanse financiële reuzen WisdomTree en Invesco hebben begin deze week de kosten voor hun exchange-traded Bitcoin producten (ETP's) verlaagd in een reactie op de introductie van gunstige Bitcoin spot ETF's in de VS. Eerst kondigde Invesco een verlaging aan van de total expense ratio van de "Invesco Physical Bitcoin ETP" van 0,99 procent naar 0,39 procent. Vervolgens verlaagde WisdomTree ook de jaarlijkse kosten van het "WisdomTree Physical Bitcoin ETP" van 0,95 procent naar 0,35 procent. Dit zou nu ook in Europa kunnen leiden tot meer concurrentie voor financiële producten die de BTC-koers volgen. Aanbieders hopen vooral dat ze kunnen profiteren van de toegenomen institutionele vraag naar Bitcoin.

Crypto-ETP's noteerden vorig jaar een instroom van 2,1 miljard euro, waarbij BTC goed was voor 87 procent. Positief sentiment in verband met de mogelijke goedkeuring van Bitcoin ETF's in de VS bevorderde deze ontwikkeling al eind 2023. De producten zijn echter geen ETF's, omdat de juridische situatie in de VS verschilt van die in Europa. In Duitsland en Europa zijn er geen Bitcoin ETF's vanwege de UCITS-richtlijnen en die kunnen er ook niet komen. Een ETF moet een basisniveau van diversificatie hebben in de EU.

ETP's niet beschermd tegen faillissement

In tegenstelling tot ETF's zijn ETP's geen speciale activa en zijn daarom theoretisch niet beschermd tegen een faillissement van de aanbieder. In de praktijk is het verschil minder relevant omdat veel Bitcoin ETP's gekenmerkt worden door een "fysieke" storting van BTC. De aanbieders kopen dus de coins en slaan ze op voor de beleggers. Voor Duitse particuliere beleggers worden ETP's momenteel aangeboden door bekende neo-brokers zoals Scalable Capital, Justtrade of Finanzen.net Zero. Toch blijft het direct kopen van Bitcoin de veiligste oplossing, aangezien het principe geldt: "Geen keys, geen coins!".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven