Nieuws - Bitcoin blijft gaan: komt de grote BTC-correctie eraan?

Door Ted Maas

Bitcoin blijft gaan: komt de grote BTC-correctie eraan?

Bitcoin blijft gaan: komt de grote BTC-correctie eraan?

Bitcoin (BTC) bereikt het ene hoogtepunt na het andere blijft maar stijgen. Kunnen we een koerscorrectie verwachten?

In de afgelopen dagen heeft Bitcoin (BTC) even sterk gepresteerd als in 2021, waarbij de nummer 1 crypto soms binnen 24 uur nog eens met 5% stijgt. In de loop van de week is Bitcoin ongeveer met 15 procent gestegen. Ter vergelijking, dit is ongeveer gelijk aan de jaarlijkse prestaties van de DAX in 2023. Maar als de euforie op de markt geen grenzen kent, ligt een correctie vaak om de hoek. Zullen we binnenkort de grote ineenstorting zien?

Waarom stijgt Bitcoin?

Fundamenteel wordt de prijsstijging gedreven door twee factoren: Ten eerste de hoop op institutioneel kapitaal in het kielzog van de verwachte goedkeuring van een Bitcoin Spot ETF. De verantwoordelijke toezichthouder op de beurs, de SEC, mag de deadline van 10 januari 2024 niet voorbij laten gaan. Op dat moment moet er een beslissing worden genomen. De meeste marktwaarnemers gaan ervan uit dat de goedkeuring zal worden verleend – als we de geruchten moeten geloven.

Bovendien staat het macro-economische verhaal er goed voor. De inflatie daalt, institutioneel geld keert zich in toenemende mate af van rentedragende staatsobligaties en richt zich op risicovolle activa zoals tech-aandelen en Bitcoin. Als gevolg hiervan verwachten banken zoals Morgan Stanley aanzienlijke renteverlagingen in de komende 24 maanden. Dit is positief voor beperkte reële activa zoals Bitcoin.

Wat kunnen we verwachten?

Er zijn zelfs aanwijzingen dat de huidige bull run nog meer kruit in het vat heeft. Met 1,5 op de MVRV-indicator geeft Bitcoin bijvoorbeeld nog steeds een vrij nuchtere waardering. Ter herinnering: MVRV staat voor de verhouding tussen marktwaarde en gerealiseerde waarde en geeft fases van onderkoeling of oververhitting aan.

Pas als de MVRV-indicator een oververhitting tussen de waarden van 7 en 9 aangeeft moeten we oppassen. Zulke aanzienlijke correcties zijn te verwachten in een bull run. Traders moeten ook voorbereid zijn op dalingen tot wel 20 procent in dergelijke momenten. Met zulke flinke koersbewegingen is het niet onverstandig om af en toe je winst te pakken. Het is echter niet mogelijk om een betrouwbare voorspelling te doen over wanneer deze waarden zullen arriveren.

Bitcoin: goed uitgerust voor de lange termijn

Fundamenteel gezien zal Bitcoin de komende 24 maanden waarschijnlijk goed presteren in ieders portfolio. Naast de bovengenoemde positieve macro-economische vooruitzichten staat de halvering van BTC voor de deur. In combinatie met de ongekende belangstelling van institutionele beleggers is er inderdaad sprake van een "cross-generationele beleggingsopportuniteit".

Of, in de woorden van institutionele cryptobeleggingsbeheerder Hashdex: "We zitten momenteel in een cryptolente en bereiden ons voor op een hete zomer in 2024."

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven