Nieuws - Bitcoin biedt "talloze voordelen" voor duurzaamheid

Door Ted Maas

Bitcoin biedt "talloze voordelen" voor duurzaamheid

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Mining
Bitcoin biedt "talloze voordelen" voor duurzaamheid

Volgens accountant KPMG kan Bitcoin helpen bij het terugdringen van broeikasgassen, in plaats van het milieu te vervuilen. Er is nu een nieuw rapport met ideeën gepubliceerd.

Het stabiliseren van het energienetwerk, het verminderen van broeikasgassen en duurzame verwarming: dat is de bijdrage die Bitcoin kan leveren aan een duurzamere toekomst, zo beweert KPMG in het rapport. In plaats van het milieu te vervuilen, biedt de grootste cryptocurrency "talloze voordelen" voor "ESG-kaders", gaat het rapport verder. De ESG-term staat voor "environmental, social and governance" en definieert duurzaamheidscriteria voor overheden, bedrijven en de bevolking.

In de ogen van veel NGO's en milieuorganisaties is Bitcoin een klimaatvervuiler vanwege het hoge energieverbruik en de opeenhoping van ‘vervuilde energie’. Onlangs lanceerde Greenpeace daarom opnieuw een grootschalige campagne tegen Bitcoin en zijn aanhangers. Maar deze houding wordt steeds vaker bekritiseerd en neergezet als een ‘politiek agenda’. Ondertussen wordt zelfs vanuit de milieuactivisten zelf opgeroepen tot een constructiever debat over de productie van Bitcoin.

KPMG wijst erop dat bitcoin mining weliswaar veel elektriciteit verbruikt, maar dat dit niet gelijk staat aan een hoge uitstoot. Veel miners zijn te vinden waar energie in overvloed en goedkoop is. Dit zijn vaak onderbenutte hernieuwbare bronnen van water-, wind- of zonne-energie. Het aandeel van Bitcoin in de wereldwijde uitstoot ligt ook ver als je ze vergelijkt met andere sectoren als kleding, toerisme en veeteelt.

Het rapport van KPMG is een bewijs van de veranderende publieke perceptie en opinie van Bitcoin. Sinds BlackRock, de grondlegger van ESG-beleggen, een aanvraag indiende voor een Bitcoin ETF, benaderen steeds meer instellingen het onderwerp op een constructieve wijze. Onlangs publiceerde het zakentijdschrift Forbes een serie artikelen over de milieuvoordelen van Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven