Nieuws - Binance onder vuur: Bitcoin en crypto onder druk

Door Ted Maas

Binance onder vuur: Bitcoin en crypto onder druk

Binance Coin (BNB)
Exchanges
Ontwikkelingen
Wet en regelgeving
Binance onder vuur: Bitcoin en crypto onder druk

Binance, 's werelds grootste exchange, is aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC). Bitcoin en de gehele cryptomarkt kregen een klap terwijl de koersen daalde. Alle gebeurtenissen op een rijtje.

Binance is geconfronteerd met beschuldigingen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Zoals in de avonduren van 5 juni werd onthuld, beschuldigt de Securities and Exchange Commission (SEC) 's werelds grootste cryptobeurs van het overtreden van de Amerikaanse federale effectenwetten. De Bitcoinkoers en de cryptomarkt zijn aanzienlijk gedaald in de nasleep van de beschuldigingen die openbaar bekend zijn gemaakt door de SEC. De huidige koers is € 23.947 en is in de afgelopen 24 uur met 4,2 procent gedaald. In de loop van de week is de prijs met 7,25 procent gedaald. In de afgelopen maand is de prijs met 8 procent gedaald.

Binance: De beschuldigingen op een rij

Volgens de aanklacht zou Binance de Amerikaanse federale effectenwetgeving hebben overtreden en zich met miljarden Amerikaanse dollars hebben verrijkt terwijl het vermogen van beleggers in gevaar werd gebracht. Binance zou Amerikaanse beleggers onwettig hebben aangezet tot het kopen, verkopen en verhandelen van crypto-effecten via de niet-geregistreerde handelsplatformen Binance.com en Binance.US.

Verder wordt beweerd dat Binance, de CEO Changpeng "CZ" Zhao, evenals de bedrijven BAM Trading (overkoepelend bedrijf van Binance US) en BAM Management alleen maar maatregelen veinsden om manipulatieve handelspraktijken op het Binance US platform te voorkomen. In werkelijkheid bestonden deze beveiligingen niet. Binance en BAM Trading, onder leiding en controle van Zhao, boden naar verluidt drie essentiële effectenmarktfuncties - beurs, makelaar-dealer en clearinginstelling - aan op de Binance-platformen zonder de noodzakelijke registratie bij de SEC, aldus de aanklacht.

SEC eist terugbetaling van fondsen

De SEC beweert verder dat de gedaagden opzettelijk probeerden de Amerikaanse regelgeving te omzeilen terwijl ze effectendiensten aan Amerikaanse klanten aanboden. Hierdoor zouden miljarden Amerikaanse dollars aan fondsen van Amerikaanse beleggers aan risico's zijn blootgesteld. De SEC wil een definitief gerechtelijk bevel om Binance een verbod te geven. De SEC wil ook dat Binance hun onrechtmatig verkregen winsten met voorschotrente terugbetaald. De aanklacht was ingediend bij de rechtbank van Columbia, omdat de gedaagden zich niet hadden geregistreerd bij de SEC als beurs, makelaar-dealer of clearinginstelling in dit district.

Bitcoin en Co. in negatieve trend: Wat beleggers nu moeten weten

In een verklaring die openbaar is gemaakt, verzekert Binance echter dat de fondsen van investeerders veilig zijn. Bovendien is het bedrijf volgens Changpeng Zhao van plan om zich krachtig te verdedigen tegen de rechtszaak.

Jonas Jünger, Binance Head Germany, legt de volgende verklaring af:

“We betreuren de recente actie van de SEC. Vanaf het begin hebben we ons gericht op transparantie en samenwerking in onze samenwerking met de SEC om alle open vragen op te helderen. We respecteren de beslissing van de toezichthouder en blijven openstaan voor alle vragen rondom Binance.”

De BNB-token is geen effect, maar een native token. Bovendien is BUSD geen effect. We staan in nauw contact met de relevante autoriteiten om duidelijkheid te verschaffen en eventuele misverstanden uit de weg te ruimen en hebben er alle vertrouwen in dat we daarin zullen slagen.”

Als de beschuldigingen tegen de cryptobeurs worden bevestigd, kunnen beleggers echter nog meer onrust tegemoet zien. Tenminste op de korte termijn is het niet onwaarschijnlijk dat de koers en de cryptomarkt verder zullen dalen in het geval van een negatieve uitkomst voor Binance. We hebben tenslotte te maken met 's werelds grootste crypto-exchange.

Op de lange termijn zou de cryptomarkt echter geen diepere wonden moeten oplopen door de Binance-affaire. Voor moedige beleggers zou er zelfs een kans kunnen zijn om cryptocurrencies tegen een lagere prijs te kopen.

Jonas Jünger benadrukt in ieder geval dat alle tegoeden van klanten op Binance veilig zijn:

Alle gebruikersactiva op Binance en Binance's dochterplatforms, waaronder Binance.US, zijn veilig en beveiligd. We onderhouden een proof-of-reserve systeem waarmee gebruikers hun tegoeden kunnen verifiëren met behulp van een Merkle-boom.” Wordt, uiteraard, vervolgd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven