Nieuws - Binance CEO Changpeng Zhao over het BUSD-verbod

Door Ted Maas

Binance CEO Changpeng Zhao over het BUSD-verbod

Binance Coin (BNB)
Exchanges
Wet en regelgeving
Binance BUSD SEC

Volgens de Wall Street Journal van 13 februari moet Paxos Global (beheerder van de Binance stablecoin BUSD) stoppen met het uitgeven van tokens. De opdracht van de Amerikaanse autoriteiten had direct een negatief effect op de koersen. Zowel het New York Department of Financial Services (NYDFS) als de SEC hebben actie ondernomen tegen Paxos Global.

Als gevolg doken de koersen van de meeste cryptocurrencies naar beneden, waaronder Binance-tokens zoals BNB en BUSD. De laatstgenoemde stablecoin is ondertussen losgekomen van zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar en wordt momenteel net onder de grens van één dollar verhandeld. Toen er verwarring ontstond over de koppeling van de stablecoin, voelde Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) zich genoodzaakt zich uit te spreken. Hij publiceerde een statusbericht op Twitter.

CZ: " Funds are SAFU"

Ten eerste verzekerde CZ gebruikers dat hun klantenfondsen veilig zijn ondanks de regulerende maatregelen. De BUSD stablecoin wordt beheerd en uitgegeven door Paxos Trust, een gereguleerde financiële dienstverlener onder strikte voorschriften. Binance leent slechts zijn naam aan de stablecoin.

Hoewel de NYDFS het verder uitgeven van de BUSD stablecoin heeft verboden, heeft Paxos nog steeds de bevoegdheid om tokens uit te wisselen. De hiervoor vereiste reserves zijn "volledig gedekt" en gecertificeerd door "talrijke onderzoeken door diverse accountants", aldus Zhao.

Volgens een persbericht van Paxos wordt de uitgifte van BUSD niet direct stopgezet maar pas vanaf 21 februari. Paxos houdt ook haar dollarreserves gescheiden en is dus beschermd tegen een potentieel faillissement van het bedrijf.

CZ gaf echter toe dat de marktkapitalisatie van de stablecoin daardoor "alleen maar zou kunnen dalen". Hoewel Binance het gebruik van BUSD blijft aanraden, ziet hij gebruikers op termijn overstappen naar andere stablecoin-alternatieven. Paxos zelf verklaarde dat zij de uitwisseling van BUSD tot ten minste februari 2024 kunnen garanderen. Klanten kunnen ook overstappen op de andere stablecoin van het bedrijf, USDP.

Rechtszaak tegen Paxos?

Ondertussen had CZ ook geen informatie over een mogelijke rechtszaak tegen Paxos door de SEC. De toezichthouder op de beurs zou de BUSD-exploitant kunnen beschuldigen van overtreding van de effectenwetgeving. De beschuldiging is echter niet terecht, aldus Zhao. Aangezien het aanhouden van een stablecoin voor speculatieve doeleinden weinig zin heeft, zou de SEC het moeilijk vinden haar eerdere criteria toe te passen. Daardoor zou de uitgifte van BUSD volgens Changpeng Zhao eigenlijk geen effectentransactie zijn.

Mocht de BUSD toch als ‘security’ worden aangemerkt, dan ziet CZ "ingrijpende gevolgen" voor de ontwikkeling van de cryptosector. Voortaan is men op zijn hoede en observeert men soortgelijke projecten in andere regio's om klanten te beschermen tegen "onnodige schade", aldus CZ.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven