Nieuws - Autoriteiten traceren Monero-transacties

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Autoriteiten traceren Monero-transacties

Autoriteiten traceren Monero-transacties

De privacy coin Monero wordt beschouwd als onvindbaar. Nu hebben onderzoekers in Finland mogelijk de code gekraakt. Wat is er gebeurd?

Volgens lokale berichten heeft de Finse onderzoeksinstantie Keskusrikospoliisi Monero XMR-transacties gevolgd in verband met de strafzaak tegen Julius Aleksanteri Kivimäki. Het openbaar ministerie presenteerde onlangs nieuw bewijs dat een cryptospoor naar Kivimäki's bankrekening zou laten zien.

In oktober 2022 eiste de hacker naar verluidt 40 Bitcoin (ongeveer 450.000 euro op dat moment) in ruil voor het niet vrijgeven van de gegevens van meer dan 33.000 patiënten van de psychotherapiedienstverlener Vastaamo. Toen het losgeld niet werd betaald, zou Kivimäki het ook op individuele patiënten hebben gemunt.

Volgens de Finse politie ontving Kivimäki BTC-betalingen en stuurde hij de fondsen naar een exchange die niet voldeed aan de KYC-richtlijnen. Vervolgens wisselde hij ze om voor Monero en maakte het geld over naar een speciale Monero-wallet.

Hij herhaalde dit proces meerdere keren, zodat de fondsen weer werden omgezet in Bitcoin en verplaatst werden naar verschillende wallets. Het gecompliceerde gebruik van Monero in dit geval benadrukt de uitdagingen waarmee autoriteiten worden geconfronteerd bij het traceren van XMR-transacties.

Monero staat bekend om zijn sterke privacyfuncties en zou zelfs onvindbaar zijn, volgens de officiële website. Privacyverbeterende technologieën zijn onder andere Ring Confidential Transactions (RingCT), ringhandtekeningen en stealth-adressen.

RingCT mengt transacties om de herkomst van het geld te verbergen, terwijl ringhandtekeningen de identiteit van de afzender verbergen onder een groep mogelijke afzenders. Stealth-adressen maken het traceren echter nog moeilijker omdat voor elke transactie een apart adres wordt gegenereerd.

Dit niveau van anonimiteit heeft niet alleen veel gebruikers met een focus op privacy aangetrokken, maar ook de aandacht van de autoriteiten. De Finse onderzoekers hebben echter nog geen verdere details vrijgegeven over hun on-chain analyse.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven