Nieuws - Amerikaanse politici: Binance en Tether helpen terrorisme

Door Ted Maas

Amerikaanse politici: Binance en Tether helpen terrorisme

Scams, criminaliteit en fraude
Amerikaanse politici: Binance en Tether helpen terrorisme

Amerikaanse politici willen een wettelijk onderzoek instellen naar de rol van Binance en Tether in de financiering van terreur. Het belang van cryptocurrencies voor de financiering van terrorisme wordt steeds meer een politieke kwestie.

Binance en Hamas

De Amerikaanse senator Cynthia Lummis, bekend om haar crypto-liberale houding, en congreslid French Hill roepen nu in een open brief het Amerikaanse ministerie van Financiën om strafrechtelijke vervolging van Binance te overwegen.

"We schrijven u met de schokkende berichten dat ongereguleerde, gecentraliseerde crypto-tussenpersonen die buiten de Verenigde Staten zijn gevestigd, de afgelopen twee jaar aanzienlijke illegale financiële activiteiten hebben gefaciliteerd, waaronder het verstrekken van aanzienlijke terreurfinanciering voor de kwaadaardige aanval van Hamas op Israël," zo luidt de brief.

Volgens de brief zou de exchange Binance dienen als toegang voor cryptobetalingen aan Hamas: "Op basis van deze alarmerende informatie en de afschuwelijke, ongerechtvaardigde aanval op Israël, dringen we er bij het ministerie van Justitie op aan om een beslissing te nemen om Binance in staat van beschuldiging te stellen, en om uw onderzoek naar de lopende illegale activiteiten met betrekking tot Tether snel af te ronden."

Het ministerie van Justitie zou daarom moeten onderzoeken "in welke mate Binance en Tether materiële steun en middelen hebben geleverd om terrorisme te steunen door middel van overtredingen van toepasselijke sanctiewetten en de Bank Secrecy Act," aldus Lummis en Hill.

Eerder, in een gezamenlijke brief aan het ministerie van Financiën gepubliceerd op 17 oktober, classificeerden Amerikaanse politici cryptocurrencies als een "bedreiging voor de nationale veiligheid".

Volgens Lummis moet de cryptosector echter niet onder algemene verdenking komen te staan. De senator voor de staat Wyoming spreekt van "een klein handjevol slechte actoren".

Hoeveel geld er via cryptodonaties is gevloeid blijft onduidelijk. De Wall Street Journal berichtte over 150 miljoen Amerikaanse dollar die Palestijnse terreurorganisaties sinds 2021 zouden hebben binnengehaald.

Elliptic spreekt de berichten tegen

Het citeerde cijfers van blockchain analytics firma Elliptic. Elliptic bracht echter deze week een verklaring uit waarin het zegt dat de cijfers verkeerd zijn weergegeven. Chainalysis spreekt ook van een "verkeerde interpretatie".

De belangrijkste reden is dat het geld dat naar serviceproviders vloeit wordt opgeteld. Maar slechts een fractie van dit geld gaat naar terroristen. Bovendien zijn de activiteiten traceerbaar - en dat zou vaak leiden tot ontmanteling.

Na de aanslag op Israël werden wallets die werden toegeschreven aan Hamas namelijk geblokkeerd door de Israëlische veiligheidsautoriteiten. Het lijkt er dus op dat het argument vooral dient als politieke boodschap.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven