Nieuws - "Geen bewijs" voor grote cryptodonaties aan Hamas

Door Ted Maas

"Geen bewijs" voor grote cryptodonaties aan Hamas

Wereldeconomie
Blockchain/Technologie

De laatste weken ging er een gerucht rond in de cryptosector: cryptocurrencies zouden een belangrijke geldbron voor Hamas zijn. Elliptic spreekt dit nu tegen: er is "geen bewijs" op de blockchain.

"Er is geen bewijs voor de bewering dat Hamas aanzienlijke bedragen aan cryptodonaties heeft ontvangen," zegt Blockchain forensisch bedrijf Elliptic in een verklaring op 25 oktober. De verzamelde bedragen "zijn bijzonder klein", voegde het forensisch bedrijf eraan toe.

Aanleiding voor de analyse was een brief van Amerikaanse wetgevers, waaronder crypto-tegenstander Elizabeth Warren. Daarin stellen ze dat cryptocurrencies een "nationale veiligheidsbedreiging" zouden vormen voor de VS en haar bondgenoten.

"De afgelopen twee weken hebben politici en journalisten de openbare bronnen van de blockchain gebruikt om misinformatie te verspreiden over Hamas en andere terreurgroepen. Maar de [blockchain] gegevens ondersteunen dit eenvoudigweg niet," zegt Elliptic.

Duitse media berichten ook over de financiering van terreur met behulp van cryptocurrencies. "Iedereen die cryptocurrencies tolereert, accepteert terroristische aanslagen," legt advocaat Fabian Teichmann uit in een interview met ZEIT ONLINE. Het lijkt erop dat dit argument vooral wordt gebruikt als politiek instrument.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven