Nieuws - Amerikaanse parlementariërs roepen SEC op om Bitcoin ETF's goed te keuren

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Amerikaanse parlementariërs roepen SEC op om Bitcoin ETF's goed te keuren

Bitcoin (BTC)
ETF
Wet en regelgeving
VS
Amerikaanse parlementariërs roepen SEC op om Bitcoin ETF's goed te keuren

De SEC stelt de deadlines voor een beslissing over verschillende Bitcoin spot ETF's opnieuw uit. Maar het verzet tegen de beperkende koers van het hoofd van de autoriteit, Gary Gensler, komt uit de politiek.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de deadline voor een definitief besluit over verschillende Bitcoin Spot ETF's opnieuw uitgesteld. De deadlines voor de ARK Invest 21Shares Bitcoin ETF en de Global X Bitcoin Trust zijn uitgesteld. De nieuwe deadlines voor acceptatie of afwijzing zijn 10 januari 2024 (Ark Invest) en 21 november 2023 (Global X).

Opvallend genoeg verplaatste de beursregulator de deadline nog voordat de deadlines waren verstreken. Over de Ark Invest BTC ETF had op 11 november besloten moeten worden en over de Global X Bitcoin Trust op 7 oktober. Voor het Ark Invest indexfonds is het de vierde en dus laatste deadline. Opnieuw kan de Amerikaanse financiële topautoriteit de ETF niet uitstellen; er moet dus een besluit worden genomen.

"De Commissie stelt 10 januari 2024 vast als de datum waarop de SEC de voorgestelde regelwijziging moet goedkeuren of afkeuren," aldus het SEC-document.

Amerikaanse parlementariërs eisen duidelijkheid van SEC

Pikant detail: Kort voor de deadlineverlenging van de kant van de SEC ontving de autoriteit een brief van vier leden van het Congres. Daarin roepen de parlementariërs SEC-chef Gary Gensler op om de aangevraagde Bitcoin ETF's goed te keuren.

In de brief staat:

'We schrijven je om ervoor te zorgen dat de SEC geen verdere actie onderneemt tegen de Bitcoin Spot ETF's.'

In hun brief halen Reps. Mike Flood (R-Neb.), Tom Emmer (R-Minn.), Wiley Nickel (D-N.C.) en Ritchie Torres (D-N.Y.) een gerechtelijke uitspraak aan van vorige maand die zei dat de SEC de Grayscale Bitcoin ETF niet zomaar had mogen afwijzen. Deze, zo zei de rechtbank, had grote overeenkomsten met al goedgekeurde producten zoals de Bitcoin Futures ETF's.

Er was daarom "geen reden om inconsequent te blijven oordelen", zeiden de auteurs.

Wanneer komt de Bitcoin ETF?

Op Platform X speculeren marktwaarnemers al wanneer de SEC het zou kunnen goedkeuren. Gebruiker Pentoshi gaat er bijvoorbeeld van uit dat de autoriteit alle aanvragen tegelijkertijd zal goedkeuren.

De nieuwe deadline voor de Ark Invest ETF lijkt aannemelijk. Dit zou op 10 januari volgend jaar zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven