Nieuws - Amerikaanse banken oefenen druk uit op de SEC

Door Luc Vesters

Amerikaanse banken oefenen druk uit op de SEC

Amerikaanse banken oefenen druk uit op de SEC

Dag na dag stroomt er meer en meer geld naar de Bitcoin ETF's van BlackRock, Fidelity & Co. die een maand geleden werden toegelaten. Maar terwijl de kassa's van de grote vermogensbeheerders rinkelen, staan veel Amerikaanse banken aan de zijlijn om redenen van regelgeving. In een open brief hebben verenigingen van banken de Securities and Exchange Commission (SEC) opgeroepen om de definitie van crypto-activa te herzien. Daarmee willen ze een betere rol voor de bullmarkt veiligstellen. Toen de Bitcoin ETF's werden goedgekeurd, werden Amerikaanse banken voorlopig uitgesloten als beheerders.

De open brief van de Amerikaanse bankenverenigingen aan de SEC I Bron: American Bankers Association

De open brief van de Amerikaanse bankenverenigingen aan de SEC I Bron: American Bankers Association

De auteurs benadrukten dat Amerikaanse banken tot nu toe geen custody-diensten hebben kunnen aanbieden voor Bitcoin ETF's. In plaats daarvan profiteert Coinbase momenteel van de Bitcoin-bewaardiensten voor de negen ETF-emittenten. In de brief wordt de SEC daarom gevraagd om wijzigingen in Staff Accounting Bulletin 121 (SAB 121) te herzien. Op dit moment vereisen deze richtlijnen dat banken crypto-activa direct op hun balans aanhouden, wat resulteert in hoge kosten en de omvang van de dienstverlening beperkt.

Wat de Amerikaanse bankenlobby eist

De groep roept de SEC daarom op om banken in de toekomst vrij te stellen van de lastige boekhoudkundige eisen. Ze willen ook een beperking van de definitie van crypto-activa in SAB 121, zodat traditionele activa op blockchain er niet onder vallen. Dit zou het voor hen makkelijker maken om deel te nemen aan de huidige trend van RWA tokenisation. Ondanks de tijdelijke afwezigheid van Amerikaanse banken als custodians hebben de nieuwe Bitcoin ETF's al een totale instroom van meer dan USD 4 miljard gezien, volgens gegevens van Farside.

Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas concludeert dat Amerikaanse banken steeds meer interesse tonen in de cryptowereld die hen ooit vreemd was. De laatste oproep van de bankensector benadrukt de groeiende interesse van traditionele financiële instellingen in de cryptomarkt. Terwijl de betrokkenen wachten op nieuwe regelgevende besluiten, blijven Bitcoin ETF's en de hele crypto-ruimte zich positief ontwikkelen. Steeds meer institutionele beleggers flirten met het betreden van de business tegen de achtergrond van een bullish marktomgeving.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven