Nieuws - Amerikaanse aanklager dient rechtszaak in tegen KuCoin
De procureur-generaal van het zuidelijke district van New York heeft gisteravond, 26 maart, een strafrechtelijke aanklacht ingediend tegen de cryptobeurs KuCoin. De beheerders van de exchange, Chun Gan en Ke Tang, zijn ook aangeklaagd. De autoriteiten beschuldigen de oprichters onder andere van het exploiteren van een geldtransferbedrijf zonder vergunning en het schenden van het bankgeheim.
Ze zouden ook onvoldoende maatregelen hebben genomen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De Amerikaanse autoriteiten zijn vooral bezorgd over de gemakkelijke toegang tot het platform voor Amerikaanse burgers.
"Zoals beschreven in de aanklacht van vandaag, probeerden KuCoin en haar oprichters opzettelijk het feit te verbergen dat een aanzienlijk aantal Amerikaanse gebruikers handelden op het KuCoin platform," zei aanklager Damian Williams in een verklaring. De zaak roept herinneringen op aan de lopende zaak tegen Binance.
Special Agent Darren McCormack spreekt zelfs van een "multi-miljard dollar misdaad". Ze hadden 30 miljoen klanten bediend zonder "te voldoen aan de noodzakelijke wetten".
In een verklaring op Platform X zei KuCoin CEO Johnny Lyu: "De uitdaging waar we voor staan is niet specifiek voor KuCoin, maar meer typerend voor de groei en regelgevingskwesties van opkomende industrieën. In het beginstadium van ontwikkeling zijn er vaak gaten in de regelgeving, maar naarmate de industrie groeit, gaan we in de richting van compliance en standaardisatie en omarmen we deze."
KuCoin is een van de grootste Bitcoin exchanges ter wereld met 30 miljoen gebruikers. Volgens gegevens van Coingecko heeft de beurs een handelsvolume van 1,8 miljard US dollar per dag.
De vierde grootste beurs ter wereld: KuCoin. Gegevens: Coingecko
Omdat het bedrijf ook actief is in de VS, had het zich moeten registreren als een zogenaamd "money transmitting business" bij de Amerikaanse autoriteit FinCEN. Volgens het Openbaar Ministerie is dit echter nooit gebeurd. Er was ook nooit een geschikt KYC-programma. Bovendien deden de oprichters actief hun best om het bestaan van Amerikaanse klanten te verbergen - bijvoorbeeld voor een investeerder. Het Openbaar Ministerie heeft het over witwaspraktijken van in totaal vier tot vijf miljard Amerikaanse dollar.
De gevolgen voor de cryptomarkt zijn nog niet helemaal te overzien. KuCoin is een groep met hoofdkantoren op de Kaaimaneilanden, de Seychellen en Singapore. Net als in het geval van Binance, zou KuCoin uiteindelijk kunnen stoppen met het bedienen van Amerikaanse klanten, maar toch doorgaan met het runnen van de exchange.
Op het moment van schrijven is het effect op de cryptomarkt te overzien. Bitcoin daalt slechts licht met -1,5 procent.