Nieuws - Alameda Research zou al in 2018 failliet zijn gegaan

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Alameda Research zou al in 2018 failliet zijn gegaan

FTX
Alameda Research zou al in 2018 failliet zijn gegaan

Jaren voor de recente ineenstorting zou het handelshuis Alameda Research failliet zijn gegaan, voordat FTX het redde met geld van klanten.

Alameda Research stond waarschijnlijk al in 2018 voor een faillissement. Dit blijkt uit een nieuw rapport in de Wall Street Journal. Volgens het rapport veroorzaakte het onvolwassen handelsalgoritme van de firma zware verliezen in 2018. Het bedrijf verloor ook tot tweederde van zijn activa als gevolg van een slechte speculatie van de XRP-token. Bovendien weigerden sommige grote instellingen eerder mee te werken vanwege ondoorzichtige financiën, aldus de berichten.

Alameda Research was dus begin 2019 technisch failliet. Alleen de inspanningen van Sam Bankman-Fried om nieuwe geldschieters te lokken met hoge rendementen konden de handelsonderneming redden.

Uit onderzoek van de SEC bleek verder dat Alameda tijdens de vorming van FTX een speciale status op de beurs genoot. Risicovolle transacties werden gefinancierd met geld van cliënten, gegarandeerd door achterdeurtjes in de code van FTX en de opschorting van automatische liquidaties.

Het rapport concludeert dus dat oprichter Bankman-Fried de groei van het handelshuis alleen heeft kunnen aanjagen dankzij het geld van klanten dat op FTX geparkeerd stond.

De SEC was al jaren bezig om de cryptowereld een halt toe te roepen. Na de FTX crash lijken ze als maar kritischer te zijn geworden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven