Nieuws - Advocaten van Do Kwon willen uitlevering aan VS voorkomen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Advocaten van Do Kwon willen uitlevering aan VS voorkomen

Terra Luna Classic (LUNC)
Scams, criminaliteit en fraude
Advocaten van Do Kwon willen uitlevering aan VS voorkomen

De Verenigde Staten en Zuid-Korea willen Terra-oprichter Do Kwon veroordelen. Zijn advocaten willen zijn uitlevering aan de VS voorkomen.

Het is nauwelijks twee weken geleden dat Do Kwon werd gearresteerd. Eind maart arresteerden de autoriteiten de Terra-oprichter in Montenegro. Sindsdien zit de 32-jarige daar in voorarrest. Naast zijn thuisland Zuid-Korea wil ook de VS dat hij uitgeleverd wordt. De basis hiervoor is een klacht van de Amerikaanse toezichthouder SEC. Daarin wordt Do Kwon beschuldigd van miljardenfraude met effecten.

Zijn advocaten maken daar nu bezwaar tegen. De SEC overschrijdt zijn bevoegdheden. De advocaten van de verdediging betoogden tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News dat Terraform Labs wereldwijd opereerde. Amerikaanse investeerders zouden slechts een klein deel uitmaken.

Toch is dat genoeg voor de SEC om een klacht in te dienen. Want voor de autoriteit gelden de effectenwetten van de VS ook voor bedrijven die zich met hun diensten vanuit het buitenland op Amerikaanse burgers richten. De SEC heeft hierover in het verleden verschillende richtlijnen gepubliceerd.

Crypto token LUNA: een effect of niet?

Waar Do Kwon zal worden veroordeeld hangt af van aan welk land Montenegro de 32-jarige uitlevert. De VS rekent erop dat hij uitgelevert zal worden aan het land. Er bestaat immers al sinds 2019 een uitleveringsverdrag. Met Zuid-Korea is er geen vergelijkbare overeenkomst. Wel zou het gezamenlijke lidmaatschap van de internationale politieorganisatie Interpol tot een compromis kunnen leiden. Bovendien is het proces tegen Terra in Zuid-Korea al in volle gang. Medeoprichter Daniel Shin moest onlangs voor de rechter getuigen.

Ongeacht de uitlevering zal één vraag het lot van Do Kwon bepalen: Is de LUNA-token een effect of niet? Een classificatie als effect zou verdere procedures veel gemakkelijker maken, vertelt advocaat Koo Tae-on aan Forkast. Naar verluidt worstelen wetshandhavers in Seoel al met de vraag. In de VS zou het antwoord van de SEC eenvoudig moeten zijn. Voor hoofd van de SEC, Gary Gensler zijn "alle tokens behalve Bitcoin" sowieso effecten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven