Nieuws - Activiteit op de wallet van de oprichter van Bitcoin roept vragen op

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Activiteit op de wallet van de oprichter van Bitcoin roept vragen op

Bitcoin (BTC)
Wallets en Whales
Activiteit op de wallet van de oprichter van Bitcoin roept vragen op

Een (ongewenste) donatie of het ontwaken van de Bitcoin-uitvinder? Waar gaat de mysterieuze transactie over?

Een mysterieuze Bitcoin-transactie en veel vraagtekens. Afgelopen vrijdag stuurde een onbekend persoon BTC naar een walletadres dat wordt toegeschreven aan Bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto.

Zoals blijkt uit on-chain gegevens, ontving Satoshi's wallet maar liefst 27 BTC, het equivalent van meer dan een miljoen dollar, van de onbekende persoon.

Het vreemde is dat de verzender de coins blijkbaar kort van tevoren had gekocht op de cryptobeurs Binance voordat ze rechtstreeks naar de Bitcoin-oprichter werden gestuurd.

Er is al meer dan tien jaar geen spoor meer van Satoshi Nakamoto. Zijn Bitcoin-holdings hebben sindsdien ook nooit bewogen. Sommige waarnemers zien de actie daarom als een (erg dure) grap of een merkwaardige vergissing.

Om hem te eren blijven Bitcoin-gebruikers kleine bedragen naar de oprichter sturen. Gezien het feit dat Satoshi zijn coins al jaren niet meer heeft verplaatst, kan de donatie ook worden gezien als een indirecte vernietiging van de beperkte Bitcoinvoorraad.

Volgens gegevens van Chainalysis zijn ongeveer 1,5 miljoen BTC voor altijd verloren. Hetzij door verloren wallet-toegang en private keys, hetzij door transacties die zijn gedaan naar adressen die buiten gebruik lijken te zijn gesteld. Net als de meest recente betaling aan de Bitcoin-oprichter.

Veel mensen sluiten echter uit dat het Satoshi zelf was. Vooral omdat zijn bestaande Bitcoin-bezit hem meerdere malen miljardair maakt. 27 BTC meer of minder zou daarom nauwelijks een rol moeten spelen voor de vermiste oprichter.

Velen achten ook een technische fout in de wallet software, zoals herhaaldelijk is geconstateerd, onwaarschijnlijk. De complexe transactiegeschiedenis van de verzender vlak voor de meest recente donatie geeft aan dat hij goed overweg kon met de blockchain.

Het merkwaardige incident zal waarschijnlijk een mysterie blijven totdat de afzender zichzelf bekend maakt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven