Nieuws - Hoeveel Bitcoins zijn er al verloren gegaan?

Door Sam Fröling

Hoeveel Bitcoins zijn er al verloren gegaan?

Bitcoin wallet

Zijn je private keys kwijt? Dan zijn je Bitcoins waarschijnlijk weg. Hoeveel Bitcoins verdwijnen er eigenlijk ieder jaar? Meer dan dat je denkt.

De geschiedenis van Bitcoin begint letterlijk met coins die niet verplaatst konden worden. Want het Genesis-blok, dat in januari 2009 het licht van de digitale wereld zag, bevatte 50 BTC die pas in 2022 weer verplaatst konden worden.

Ook zijn er vele bitcoins verloren gegaan. Enkele jaren later zou een crypto-GAU plaatsvinden bij Mt.Gox, de eerste Bitcoinbeurs ter wereld. 850.000 Bitcoin gingen verloren bij een vermoedelijke hackaanval. De beleggers hebben geen flauw idee waar hun bitcoins zijn en zullen hier (naar alle waarschijnlijkheid) nooit achter komen.

Maar naast deze hackeraanvallen gebeurt het ook steeds weer dat beleggers hun private keys verliezen, misplaatsen of gewoon niet noteren. Ook James Howells werd hierdoor helaas beroemd toen hij in 2013 tijdens een opruimactie een harde schijf weggooide. De inhoud: 8.000 Bitcoin.

En blijkbaar was hij niet de enige. Want volgens gegevens van Chainalysis zullen we in 2023 ongeveer 1,46 miljoen BTC tellen die waarschijnlijk voorgoed verloren zijn gegaan. De analisten noemen dit "zombiecoins".

Waar zijn al die Bitcoins gebleven?

Al die coins zijn niet echt verloren, ze zitten gewoon vast op de blockchain. Tenzij de des betreffende persoon toevallig zijn private keys terugvindt of een toekomstige super-AI de private keys weet te raden via een brute force aanval, ziet het er somber uit.

Deze korte excursie in het land van de verloren coins toont weer eens aan: not your keys, not your coins. Of een exchange nu gehackt wordt of je jouw keys verliest, het principe blijft bestaan: Dat in het Bitcoin-netwerk iedereen verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn eigen bezittingen.

En om deze veiligheid op het hoogst mogelijke niveau te houden, is het raadzaam om je keys op te slaan in een cold wallet. Dit zijn USB-achtige apparaten die meestal voorzien zijn van meerdere beveiligingsprocedures op meerdere niveaus. Op deze manier bescherm jij je coins.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven