Nieuws - 7 tips voor je eerste Bitcoin-investering

Sam Fröling

Door Sam Fröling

7 tips voor je eerste Bitcoin-investering

7 tips, eerste Bitcoin-investering

Moet je wel of niet investeren in Bitcoin? De lage marktsituatie zou een goede instapmogelijkheden kunnen zijn. Tenminste, Als je weet wat je doet. Met deze 7 tips is er minder kans dat het mis gaat.

Een lage bitcoinprijs en een gespannen internationale economische situatie zijn een uitnodiging om te investeren. Tenminste als je de basisprincipes van het beleggen volgt. Daarnaast hebben ze op de beurs altijd geroepen:

"Koop wanneer de kanonnen donderen. Verkoop wanneer de violen spelen."

Oude beurswijsheid

Om ervoor te zorgen dat uw eerste Bitcoin-investering een succes wordt, hebben wij enkele basisprincipes op een rij gezet die elke belegger zou moeten weten.

1. Wanneer komen de Bitcoin-bulls? Herken de momenten

Op beleggingsgebied wordt een onderscheid gemaakt tussen stijgende en dalende markten. In een bullmarket is de stemming in principe positief ("bullish") en stijgen de marktprijzen. Een bearmarket is wanneer de prijzen dalen. De stemming is meestal dan negatief of ook wel "bearish".

Tussen deze twee momenten is er ook de zijwaartse markt, waar niet veel gebeurt. De prijzen bewegen zonder grote schommelingen. Maar het feit dat de prijzen naar het noorden stijgen, betekent niet noodzakelijk dat het een bullmarkt is. Traditioneel spreekt men pas van een bullmarkt wanneer de prijzen ten minste 20 procent zijn gestegen vanaf het laatste dieptepunt. Alles daaronder wordt beschouwd als een "rally".

Een crash daarentegen beschrijft weer de fase waarin de prijzen in één klap instorten. Als dit gebeurt tijdens een bullmarket, verandert het meteen in een bearmarket na een crash van 20 procent. Als de prijzen daarentegen slechts korte tijd instorten, wordt dit een correctie tijdens een bullmarkt genoemd.

2. laat de emoties eruit

FUD en FOMO zijn geen vrienden van een goede investering. Achter FOMO ("Fear of Missing Out") zit de angst om iets te missen. Deze angst leidt meestal tot snelle beslissingen. Dan kan het gebeuren dat je geld in een project steekt, alleen omdat het op dat moment trending is. Er blijft nauwelijks tijd over voor eigen onderzoek voor het eigen handelen.

FOMO komt vaak voor in stijgende marktfasen. Als de koers van de Bitcoin sterk stijgt, is dat bijvoorbeeld headline-grabbing: media die anders zelden iets over cryptocurrencies melden, berichten plotseling over de sterke stijgingen op de cryptomarkt. Dit trekt op zijn beurt onervaren beleggers aan die nu hun deel willen mee pakken. Als het slecht gaat, ontstaat er oververhitting of zelfs een zeepbel - en als u dan niet weet wat u moet doen, verliest u een deel van de inleg.

3. Blaas je budget niet op

Hoe voorkom je zulke voorspelbare reacties? Zet nooit meer geld op het spel dan u bereid bent te verliezen. Je moet dus alleen geld investeren waarvan je weet dat je het de komende vijf tot tien jaar niet nodig zult hebben. Geld inzetten waarvan je afhankelijk bent kan een FUD (Fear, Uncertaintly and Doubt) starter zijn. Als iemand voor zijn geld moet vrezen, zal die eerder geneigd zijn om nog snel alles proberen te sparen van wat er nog van over is.

Als je daarentegen weet dat je niet afhankelijk bent van dat geld, kan je dergelijke marktfasen uitzitten. De regel hier is: degene die het uithouden hebben een betere kans om hun doel te behalen.

4. Bitcoin staat in brand? Realiseer je het?

Je maakt alleen verliezen als je ze realiseert. Zelfs als de portefeuille nog steeds rood staat en de verliezen pijnlijk lijken: zolang je ze niet verkocht heeft, heb je nog geen verlies geleden. Dus als de hele markt bloedt, kan het de moeite waard zijn om wat langer te wachten. Misschien herstellen de prijzen zich nog. Verkopen in een dalende markt is vaak geen goed idee.

Wat voor verliezen geldt, geldt ook voor winsten. Wanneer alles op groen staat en de portefeuille lijkt te exploderen, is het misschien tijd om winst te maken. Tuurlijk, theoretisch kan het altijd omhoog. Maar vooral in de cryptomarkt kan het ook heel snel naar beneden gaan.

5. Vind je strategie

Eerst en altijd: er is niet één juiste strategie die voor iedereen geschikt is. De magische formule is ook hier nog niet gevonden. Maar iedereen kan zijn eigen strategie vinden. Als voorbereiding is het belangrijk om vooraf duidelijk te weten wanneer je belegt, hoeveel winst je wilt maken en hoeveel verlies je kunt nemen.

De investeringschecklist:

Hoeveel investeer ik in welke periode (dag/week/maand/jaar)?

Wat is het maximale verlies dat ik kan nemen?

Waar stel ik mijn limietorder/stop loss order in?

Hoe hoog is de winst die ik wil maken?

Waar plaats ik mijn verkooporder/winstorder?

Als je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden, heb je al een belangrijke voorsprong op veel amateurbeleggers: zekerheid. Want zodra je voor jezelf een minimum en een maximum hebt vastgesteld, kun je daarnaar handelen.

6. blijf bij je strategie

Om je aan uw doelstellingen te houden, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kan nemen. Bij de meeste brokers en beurzen kan je de stop-loss functie gebruiken. Hier voert u een bepaalde prijs in waartegen de betreffende cryptocurrency moet worden verkocht. Anderzijds is er de take-profit functie. Ook hier voer je de gewenste prijs in. Zodra dit is bereikt, worden de munten met winst voor jou verkocht.

Dit bespaart je veel stress en, in geval van twijfel, ook geld. Door de handel aan het platform over te laten, ben je niet gedwongen om heel de dag de markt in de gaten te houden, maar kunt u zich ook met andere dingen bezig houden.

7. Denk na over een bitcoin spaarplan.

Het kostengemiddelde effect, ook bekend als Bitcoin-spaarplan, is een van de minder stressvolle manieren om te profiteren in de cryptomarkt. Bij de kosten-gemiddelde methode belegt u een vast bedrag op regelmatige tijdstippen, meestal maandelijks.

Doordat de prijs stijgt of daalt, krijg je meer of minder coins voor het vaste maandelijkse bedrag. Maar op de lange termijn bouw je een gezonde portofolio op. In ieder geval is het idee achter het kostengemiddelde effect dat de gemiddelde prijs de schommeling tussen de coins compenseerd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven