Nieuws - 657 miljoen dollar aan crypto gestolen in "Hacktober"

Mike Hesp

Door Mike Hesp

657 miljoen dollar aan crypto gestolen in "Hacktober"

44 exploits, 53 getroffen protocollen en 657 miljoen gestolen Amerikaanse dollars

''Hacktober'' eindigt met gestolen cryptocurrencies ter waarde van ongeveer 657 miljoen US dollar. Het jaarlijkse saldo is twee keer zo hoog als in 2021. Dit jaar was oktober bijzonder eng, althans voor cryptobeleggers. 44 exploits, 53 getroffen protocollen en 657 miljoen gestolen Amerikaanse dollars: een enge statistiek.

De incidenten: Binance, Mango en DAO's

De maand begon met schokkend nieuws: de Binance smart chain was gehackt. Een exploit leidde kennelijk tot het ten onrechte creëren van extra Binance tokens, zei oprichter Changpeng "CZ" Zhao in een verklaring. De aanvaller zou er met bijna 700 miljoen dollar vandoor zijn gegaan als de blockchain niet vroegtijdig was gestopt. Een hard fork loste het probleem echter snel op.

Ook de crypto handelsplaats MangoMarkets, populair bij DeFi beleggers, werd niet gespaard in "Hacktober". De hacker Avaraham Eisenburg stal ongeveer 114 miljoen dollar en beweerde dat hij volgens het protocol had gehandeld. Hij deed toen het voorstel om de cryptocurrencies officieel te mogen houden. Omdat de aanvaller de meerderheid van de stemmen afsnoepte via de buitgemaakte MNGO tokens, is zijn plan gelukt - althans gedeeltelijk: 47 miljoen US dollar is nu van hem.

Ook de cryptomarktmaker WinterMute werd slachtoffer van een hack. Nadat ongeveer 160 miljoen US dollar van het DeFi-platform was gestolen, kondigde CEO Evgeny Gaevoy insolventie aan.

De andere getroffen projecten kregen geen gestolen goederen terug, maar werden ook niet zo zwaar getroffen. In totaal werden 53 verschillende protocollen aangevallen. De grootste slachtoffers zijn vaak de investeerders zelf.

3 miljard dollar in 10 maanden

Met het einde van "Hacktober" bedragen de verliezen in 2022 tot nu toe bijna 3 miljard dollar, volgens het beveiligingsbedrijf Peckshield. Dit bedrag is al twee keer zo hoog als vorig jaar.

De maand maart was bijzonder bepalend voor deze stijging. In die tijd werd de Roninbrug aangevallen en verdween meer dan 600 miljoen dollar. Het was de grootste cryptohack tot nu toe.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven