Nieuws - 5 miljard dollar gestolen door DeFi hacks

Mike Hesp

Door Mike Hesp

5 miljard dollar gestolen door DeFi hacks

Scams, criminaliteit en fraude
DeFi
defi hacks ankr

Er is in 2022 ongeveer vijf miljard dollar gestolen uit de logboeken van DeFi. 2022 was bijzonder lucratief voor cryptohackers. 

De Terra crash in mei, het FTX faillissement in november - 2022 ging meer bergafwaarts dan bergopwaarts voor beleggers. Het resultaat tot nu toe: miljarden verbrand, talloze bedrijven in faillissement, blijvende imagoschade. Hackers daarentegen wrijven zich in de handen. Cybercriminaliteit in de cryptosector is dit jaar verder toegenomen. De DeFi-sector is bijzonder kwetsbaar. Het meest recente voorbeeld: Ankr. 

De geschiedenis herhaalt zich 

Het is hetzelfde oude verhaal: fouten in het smart contract, wat resulteert in het verlies van miljoenen aan crypto-activa. Momenteel is het DeFi protocol Ankr getroffen, waar blijkbaar een "coinbug" hackers uitnodigde om coins in willekeurige hoeveelheden te drukken. Meer dan vijf miljoen dollar zou door 21 hackers uit het protocol zijn gehaald, meldt het beveiligingsbedrijf Peckshield. 

Helaas geen zeldzaamheid in de DeFi-markt, waar in 2022 "voor $2,7 miljard aan cryptocurrencies verloren ging door hacks van smart contracts of protocolinfrastructuur", volgens Delphi Digital. Een stijging van 63 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Noord-Korea achter grootste DeFi hack 

Met een verlies van meer dan 625 miljoen dollar ging de aanval op Axie Infinity's Ronin Bridge in maart de boeken in als de grootste DeFi hack tot nu toe. Aanvallers namen de controle over van validators, waardoor ze opnames van grote hoeveelheden crypto-activa konden autoriseren. Een zet van Noord-Korea's hackerscollectief Lazarus.  

DeFi hacks overschrijden de grens van 5 miljard 

Volgens Defillama is de totale waarde van gehackte DeFi-logs ongeveer 5 miljard dollar. Bridges, die tokenuitwisseling tussen blockchains mogelijk maken, zijn de grootste achilleshiel. Bridges zijn goed voor ongeveer de helft - 2,5 miljard US dollar - van de gestolen crypto-activa in de DeFi-sector. 

Een dilemma, zoals de beveiligingsdienstverlener Quantstamp schrijft: "Hoewel bridges tal van risico's en kwetsbaarheden hebben, zal de noodzaak om activa van de ene Blockchain naar de andere over te brengen niet verdwijnen." Integendeel: bridges krijgen een steeds belangrijkere functie in de cryptosector. Wat ook het gevaar van exploits vergroot. "Hoe meer waarden via cross-chain bridges stromen, hoe aantrekkelijker ze worden voor hackers," zegt het analysebedrijf Chainalysis. Gezien de toenemende netwerkvorming in de DeFi-sector (met het sleutelwoord interoperabiliteit), zullen hackers zich volgend jaar waarschijnlijk in de handen blijven wrijven. 

 

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven