Nieuws - Zullen stakers hun ETH verkopen na de Merge?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Zullen stakers hun ETH verkopen na de Merge?

ETH stakers na de Merge

Meer dan 13 miljoen ETH zit nu in Ethereum Staking. Dit is wat er gebeurt met de tokens na de samenvoeging.

Sinds het begin van Ethereum 2.0 Phase Zero hebben duizenden investeerders hun Ether zelf in het Ethereum Deposit Contract gestort via Coinbase, Binance en dergelijke, of via gedecentraliseerde alternatieven zoals de liquid staking providers Lido (LDO) of Rocket Pool (RPL).

Een trotse 13,326 miljoen Ether, die een equivalente waarde hebben van ongeveer 24,56 miljard US dollar, worden nu ingezet. Dit maakt Ethereum de grootste Proof of Stake (PoS) blockchain in de hele crypto ruimte.

Momenteel kunnen beleggers deze ingezette ETH niet overdragen. Dit betekent dat elke Ether dat wordt ingezet, bijdraagt aan het verminderen van de totale voorraad Ethereum. Staking draagt dus rechtstreeks bij tot de stijging van de ETH-prijs als de vraag naar Ether gelijk blijft of stijgt.

Ingezette ETH kunnen niet onmiddellijk in geld worden omgezet

Ethereum stakers kunnen hun Ether niet onmiddellijk na de samenvoeging verkopen. Stakers kunnen pas 6-12 weken na de upgrade bij hun ETH. Het Ethereum ontwikkelingsteam heeft deze voorzorgsmaatregel met opzet genomen om een plotselinge uitverkoop te voorkomen.

Als gevolg daarvan zou er geen massale verkoop van Ether moeten plaatsvinden na de samenvoeging. Maar wat gebeurt er als de opnames van het inzetcontract worden vrijgegeven?

Misschien komt er een uitverkoop, maar de gemeenschap van Ethereum-ontwikkelaars heeft voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat niet alle ETH tegelijkertijd verkocht kan worden.

In plaats daarvan zal er een wachtrij zijn die bepaald hoe snel beleggers hun ETH kunnen opnemen van het Depositocontract. Dit mechanisme moet ervoor zorgen dat de Ethereum 2.0 blockchain stabiel blijft en dat de veiligheid van het netwerk niet in gevaar wordt gebracht door hoge volatiliteit.

Hoe gevaarlijk kan een ontwenning zijn?

Het aantal Ether dat kan worden opgenomen is beperkt tot X/ETH per dag, waarbij X gelijk is aan het totale aantal Validator Nodes gedeeld door 65.536. Het resultaat van deze formule wordt naar beneden afgerond op het dichtstbijzijnde gehele getal.

Op dit moment zijn er 416.237 Ethereum validators op Ethereum 2.0. Om het aantal validators per epoch (tijdseenheid op de Ethereum PoS blockchain) te vinden, moet dit aantal gedeeld worden door 65.536 en naar beneden afgerond worden tot het dichtstbijzijnde gehele getal: 416.236/65.536 ≈ 6 validators per epoch.

Het aantal Ethereum-validators bedraagt dus 6 per epoch. Een epoch op de Ethereum Blockchain is 6,4 minuten, wat resulteert in 225 epochs in 24 uur. Per dag kunnen dus 1.350 validators, die elk 32 ETH bezitten, theoretisch een totaal van 43.200 Ether aan het Staking Contract onttrekken.

Tegen de huidige Etherprijs zou dit betekenen dat er per dag zo'n 80 miljoen US dollar aan het Staking Contract kan worden onttrokken. Met een dagelijks handelsvolume van gemiddeld meer dan 15 miljard Amerikaanse dollar per dag, is de impact van deze potentieel nieuwe Ether tokens die op de markt komen verwaarloosbaar voor de prijs van de op één na grootste cryptocurrency van allemaal.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven