Nieuws - Zo werken investeringen via security tokens

Door Luc Vesters

Zo werken investeringen via security tokens

Blockchain/Technologie
NFT
Investeren
security tokens

Dure horloges, waardevolle kunstwerken of luxe vastgoed waren in het verleden alleen weggelegd voor veelverdieners, maar u kunt nu met weinig geld investeren in tokenized beleggingen. Het idee achter Security Token is om een specifiek actief op de blockchain in kaart te brengen als token. Dit kan bijvoorbeeld een Rolex, een zeldzaam kunstwerk of een klassiek aandeel zijn.

Qua regelgeving bevinden security tokens zich op hetzelfde terrein als traditionele aandelen en worden als zodanig behandeld door de toezichthouders. Hiertoe behoort bijvoorbeeld ook het opstellen van een effectenprospectus dat alle belangrijke informatie over de uitgevende instelling moet bevatten. Bij de uitgifte van digitale effecten moet worden voldaan aan de eisen van de respectieve financiële toezichthouder.

Het belangrijkste verschil tussen digitale en traditionele effecten is het medium. Terwijl security tokens bestaan op een specifieke blockchain, moeten bijvoorbeeld klassieke obligaties en aandelen worden gedocumenteerd.

Security Token: Wat zijn de voordelen van digitale effecten?

Het "splitsen" van activa door hun tokenisering brengt een aantal voordelen met zich mee. Deze hebben vooral betrekking op de aspecten kosten, verwerkingssnelheid en liquiditeit. Hierdoor kunnen uitgevende instellingen op economische wijze activaklassen ontwikkelen in kleine hoeveelheden die voorheen om kostenredenen onaantrekkelijk waren. Kleine beleggers profiteren hier op hun beurt ook van, omdat zij toegang krijgen tot activa die voorheen alleen beschikbaar waren voor professionele en institutionele beleggers.

In de toekomst kan worden aangenomen dat op een gegeven moment alle effecten alleen nog maar zuiver digitaal zullen worden belegd. Daarom is het zinvol om in een vroeg stadium met het nieuwe medium voor effecten om te gaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven