Nieuws - Zimbabwe plant digitale munt op basis van goud

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Zimbabwe plant digitale munt op basis van goud

CBDC
Zimbabwe plant digitale munt op basis van goud

De aanhoudende volatiliteit van de nationale munt brengt de centrale bank van Zimbabwe ertoe een CBDC met goud in te voeren.

Volgens een bericht in de Sunday Mail staat de Centrale Bank van Zimbabwe op het punt een door goud gedekte digitale munt in te voeren. Deze moet fungeren als een erkend betaalmiddel in de Afrikaanse staat.

De reden voor deze stap is de recente volatiliteit van de binnenlandse munt - de Zimbabwaanse dollar (ZWL). Deze is de afgelopen weken enorm in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Het land wordt ook geplaagd door een hoge jaarlijkse inflatie. Hoewel die de afgelopen maanden is gedaald, bedraagt deze nog steeds ongeveer 87 procent.

De goudkoppeling van de nieuwe digitale munt moet nu voor de nodige muntstabiliteit zorgen. De gouden penningen vertegenwoordigen de door de centrale bank opgeslagen goudreserves. Ze moeten dienen als waardeopslag voor de lokale bevolking.

Het land overwoog al eens eerder over te schakelen op een digitale munt vanwege hoge inflatiecijfers. Toen waren er nog plannen om cryptocurrencies zoals Bitcoin de erkennen als wettig betaalmiddel. Hoewel van de officiële adoptie van crypto's niets terecht kwam, beginnen steeds meer mensen in Afrika gedecentraliseerde digitale valuta te gebruiken. Bovendien blijkt uit recente rapporten dat blockchainfinanciering momenteel een hoge vlucht neemt op het continent.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven