Nieuws - Zijn stotterende beurzen een risico voor de Bitcoin cyclus?
Door
Vorige week steeg de S&P 500 in de Verenigde Staten naar 5.767 punten. Dit betekende dat de belangrijkste toonaangevende index, die de 500 meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven van het land omvat, een nieuwe recordhoogte bereikte. Aandeelhouders op de beurzen kunnen zich dus verheugen op aanzienlijke winsten. De S&P 500 en andere beursen zijn sinds oktober 2022 bezig aan een bull run van twee jaar en snellen van record naar record. De situatie op de cryptomarkt is echter iets anders. Na een nogal gematigd laatste half jaar voor Bitcoin en altcoins, hopen veel beleggers nu op een sterke eindejaarspurt die het begin zal inluiden van een nieuwe bullmarkt.
De hoop van Bitcoin hodlers om binnenkort sterke winsten te realiseren is vooral gebaseerd op de Bitcoin-cyclusDeze periode van vier jaar wordt gekenmerkt door drie belangrijke elementen: de halvering van de Bitcoin en een bull- en een bear-markt. Een blik op de geschiedenis van Bitcoin laat zien dat elke 'bull run' meestal een paar maanden na de halvering van de mijnwerkersbeloningen in het Bitcoin-netwerk begint.
De laatste halvering vond plaats op 19 april 2024. Ervan uitgaande dat de Bitcoinprijs blijft bewegen volgens de cyclustheorie, zou de nieuwe bullmarkt al in Q4 van dit jaar kunnen beginnen. Beleggers hopen daarom dat de prijzen de komende maanden stijgen, net als in het verleden, en dat Bitcoin en altcoins nieuwe records zullen vestigen. Het voorspellen van de markt is onmogelijk maar veel beleggers houden vast een de patronen uit het verleden.
Maar juist hier zou gevaar kunnen dreigen. Een terugblik toont ook de sterke afhankelijkheid van de cryptomarkt van de koersbewegingen van de aandelenmarkten, vooral die in de VS. Het voorbeeld van de S&P 500 maakt duidelijk dat er op dit moment een unieke constellatie is tussen de aandelen- en cryptomarkten die de bull run zou kunnen vertragen of, in het ergste geval, zelfs helemaal zou kunnen voorkomen.
2024 verloopt heel anders dan eerdere Bitcoin-cyclussen. In de afgelopen vijf maanden is de S&P 500 aanzienlijk meer gestegen dan in het verleden na gebeurtenissen die tot halvering leidden. De prijs van Bitcoin heeft hier echter niet van kunnen profiteren en heeft de neiging om zijwaarts te bewegen en er is geen herkenbare correlatie meer met de Amerikaanse aandelenmarkt.
De huidige situatie op de aandelenmarkt is op dit moment aanzienlijk positiever dan in alle voorgaande Bitcoin-cycli. Dit alleen is geen reden tot zorg voor Bitcoin-beleggers. Zolang de bullmarkt op de beurzen aanhoudt, zou ook de cryptomarkt de komende maanden weer een sterke correlatie kunnen opbouwen. Bitcoin zou dan de nieuwe bullmarkt kunnen openen in de slipstream van de S&P 500 in zijn gebruikelijke tempo. Vooral omdat statistisch gezien de zes sterkste beursmaanden in november beginnen.
Maar wat gebeurt er met de verwachte Bitcoin-rally als de Amerikaanse aandelenmarkten na de vele recordmaanden plotseling op hol slaan en er misschien zelfs een crash op de beurzen plaatsvindt? Er zijn verschillende mogelijke redenen die in het voordeel spreken van een dergelijk scenario op de aandelenmarkten in de komende maanden, naast technische indicatoren die kunnen wijzen op een overbought markt in de nabije toekomst:
De wereldwijde economische en geopolitieke situatie blijft een onberekenbaar risico. De financiële markten zijn momenteel totaal niet onder de indruk van de groeiende crisis in het Midden-Oosten en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maar als de conflicthaarden zich uitbreiden naar andere landen en het dreigingsscenario groeit, kan dit vroeg of laat ook onzekerheid op de aandelenmarkten veroorzaken.
Een tweede risico is het rentebeleid en de inflatie in de VS. Nu de ommekeer in de rentetarieven achter de rug is, houdt de financiële markt al rekening met verdere renteverlagingen, zoals blijkt uit de huidige prognoses. Maar wat gebeurt er als de Fed het gewenste tempo niet aanhoudt of als de inflatie weer stijgt en de Fed gedwongen wordt om de rente te pauzeren of zelfs weer te verhogen?
De derde risicofactor zijn de komende Amerikaanse verkiezingen in november. Terwijl een herverkiezing van Donald Trump, die als pro-business wordt beschouwd, de markten waarschijnlijk een extra impuls zou geven, lijken de gevolgen van een verkiezing van Kamala Harris voor de aandelenmarkt op dit moment moeilijk te berekenen. Trump zelf voorspelt op de gebruikelijke overdreven manier een ramp voor de aandelenmarkten als Harris zou winnen. “Als Harris deze verkiezing wint, zal het resultaat een economische crash zijn onder Kamala. Een depressie zoals in 1929. Als ik de verkiezingen win, zullen we onmiddellijk een gloednieuwe economische boom zien onder Trump. Het wordt een boom,” zei de voormalige Amerikaanse president tijdens een campagneoptreden in North Carolina. Economen van Goldman sachs voorspellen echter betere economische tijden onder het bewind van Kamala.
Mochten de Amerikaanse aandelenmarkten in de komende maanden een einde maken aan hun bullmarkt of zelfs een correctie inzetten om een van de genoemde redenen, dan zou dat directe gevolgen kunnen hebben voor de Bitcoinmarkt.
In een bearish scenario zou de correlatie met de aandelenmarkt in de komende maanden net zo sterk zijn als in eerdere cycli. In dit geval dreigt de bull run te stagneren door een verzwakkende aandelenmarkt. Op zijn minst is er een grotere kans dat de bullmarkt zich niet zo sterk zal ontvouwen als na de halveringen in 2012, 2016 en 2020.
In een bullish scenario zou Bitcoin er echter in slagen om zijn correlatie met de Amerikaanse aandelenmarkt volledig te doorbreken. Als de cryptomarkt erin slaagt om zich voor het eerst in zijn geschiedenis volledig los te koppelen van de aandelenmarkten en tegen de trend in te stijgen, zou dit een nieuw hoofdstuk markeren en Bitcoin als beleggingscategorie mogelijk verder versterken.