Nieuws - Zetten de whales de volgende XRP-bullrun in gang?
Door
Ondanks de euforie binnen de cryptogemeenschap over de schikking tussen Ripple Labs en de Amerikaanse toezichthouder SEC, bleef een koerssprong voor XRP aanvankelijk uit. De onzekerheid op de financiële markten, veroorzaakt door de nieuwe handelsoorlog die Donald Trump heeft aangezwengeld, drukte zwaar op het sentiment. In de eerste helft van april zakte XRP zelfs kortstondig onder de 1,80 dollar. Maar langzaam maar zeker begint de koers van de op twee na grootste cryptomunt de ontwikkelingen van de afgelopen weken te weerspiegelen: Ripple bevindt zich in een wereldwijde groeispurt van formaat.
Voor het eerst in twee maanden handelt XRP weer boven de 2,60 dollar. Op weekbasis noteert de munt een winst van 21 procent en laat daarmee zowel Bitcoin als vrijwel alle grote altcoins achter zich. Wat echter voor nog meer opwinding zorgt, is een historisch koerspatroon dat erop wijst dat dit slechts het begin zou kunnen zijn van een nieuwe bullrun die XRP naar ongekende hoogten stuwt. De transactiedata van whales lijken namelijk sterk op de situatie van november 2024, toen XRP binnen enkele weken explodeerde van 0,55 naar 3,40 dollar. Dat was een koersstijging van ruim 500 procent, zelfs binnen de crypto-industrie een zeldzaamheid.
Na het doorbreken van de grens van 2 dollar vorig jaar verkochten veel whales hun XRP-posities, wat de koersgroei op de middellange termijn afremde. Nu is die trend voor het eerst sinds november omgedraaid: whales kopen weer in. Het voortschrijdend gemiddelde over 90 dagen laat voor het eerst weer positieve netto-instroom zien. Als de geschiedenis zich herhaalt, zou dit koopgedrag wel eens het startschot kunnen zijn voor een nieuwe XRP-rally.
Ripple USD: interne concurrent of strategische zet?
Tegelijkertijd kijken sommige investeerders met argusogen naar de lancering van Ripple USD (RLUSD), de nieuwe stablecoin van Ripple. Zou dit kunnen betekenen dat het bedrijf zijn focus verlegt van XRP naar een stabielere en wellicht winstgevendere tak van de cryptomarkt? Waarom immers gebruikmaken van een volatiel asset als XRP voor betalingen, als dezelfde aanbieder ook een dollargekoppelde stablecoin aanbiedt?
Ripple-president Monica Long stelt in een interview gerust: “Binnen het XRP-ledger is XRP het native asset. Je hebt het nodig voor gas fees en voor reserveaccounts.” Met andere woorden: naarmate meer applicaties en gebruikers op het netwerk komen, stijgt ook de vraag naar XRP. Ook Ripple’s CTO David Schwartz benadrukte onlangs: “Als XRP marktaandeel verliest aan een stablecoin, dan liever aan onze eigen Ripple-stablecoin.” En zelfs als XRP’s aandeel in de markt van 7 naar 6 procent daalt, dan is dat volgens hem nauwelijks relevant als “de taart zelf tien keer zo groot wordt.” De boodschap: groei is belangrijker dan marktaandeel, zolang Ripple aan het roer blijft.
IPO voorlopig geen prioriteit – maar overnamehonger groeit
Ondanks indrukwekkende financiële resultaten – waaronder de overname van prime broker Hidden Road voor 1,25 miljard dollar ziet Ripple voorlopig geen noodzaak om naar de beurs te gaan. “We beschikken over veel liquiditeit, met miljarden dollars aan contant geld op onze balans,” aldus Long. Een beursgang is daarom voor dit jaar niet nodig; de focus ligt op verdere expansie.
Die groeikoers kreeg onlangs wel een tik toen Circle, uitgever van de populaire stablecoin USDC, een overnamebod van 5 miljard dollar afwees. Was de deal doorgegaan, dan zou het de grootste overname in de cryptogeschiedenis zijn geweest. Toch lijkt Ripple’s oorlogskas nog goed gevuld – en insiders verwachten dat een volgende strategische zet niet lang op zich laat wachten.
Mocht de Amerikaanse financiële toezichthouder op korte termijn ook nog spot-ETF’s voor XRP goedkeuren, dan lijkt een voortzetting van de Ripple-rally mogelijk. Zeker nu ook de whales weer aan boord zijn.