Nieuws - XXI neemt het op tegen Strategy(MSTR): wat zit erachter?
Door
Bitcoiner tegen Bitcoiner, Jack Mallers tegen Michael Saylor: de winnaar staat nu al vast: Bitcoin.
Het nieuwe bedrijf Twenty One wil de dominante positie van Strategy (voorheen MicroStrategy) uitdagen en steekt daarvoor miljarden in Bitcoin. Gezien de indrukwekkende koersontwikkeling van Strategy, sinds de start van hun Bitcoin-strategie is de aandelenkoers met meer dan 2.000 procent gestegen, hopen beleggers op een vergelijkbare explosie bij Twenty One. Een instap zou nu lucratief kunnen zijn, al is voorzichtigheid geboden. Om dat te begrijpen, moeten we naar de verhouding tussen Bitcoin en altcoins kijken.
Twenty One: “Zoveel mogelijk kapitaal voor Bitcoin”
De missie van Twenty One is glashelder, zo verwoordt CEO Jack Mallers: "Ons doel is om zoveel mogelijk kapitaal te vergaren om Bitcoin aan te kopen."
De enige regel: beleggers moeten streven naar een zo hoog mogelijk aantal Bitcoin per aandeel (Bitcoin per Share, BPS). Volgens eigen cijfers bezit Twenty One momenteel 31.500 BTC tegenover 267 miljoen uitstaande aandelen, wat neerkomt op een BPS van 0,00011783 BTC.
Daarnaast wil het bedrijf financiële producten ondersteunen die op Bitcoin zijn gebaseerd, zoals kredietmodellen, kapitaalmarktinstrumenten en nieuwe innovaties die traditionele financiële producten kunnen vervangen. Een samenwerking met Strike, de Bitcoin-beurs waarvan Jack Mallers eveneens CEO is, lijkt dan ook niet ondenkbaar.
Strategie-kopie of toch vernieuwend?
Op het eerste gezicht lijkt Twenty One simpelweg de aanpak van Michael Saylor te kopiëren.
Toch wijst een interne presentatie, "Project Mystery Investor Presentation", op een bewust onderscheid tussen beide bedrijven.
Twenty One beweert namelijk kapitaalefficiënter te opereren. Waar Strategy met een marktwaarde van 92 miljard dollar te groot zou zijn geworden om nog een hoge Bitcoin-rendement te realiseren, zou Twenty One dat voordeel nog wél hebben.
MSTR, MARA, CEP: de kracht van de Bitcoin-strategie
Beleggers lijken vertrouwen te hebben: na de aankondiging steeg de aandelenkoers van Twenty One (momenteel nog CEP, straks met tickersymbool XXI) met meer dan 50 procent.
Toch moet Twenty One nog flink presteren om Strategy te evenaren. Sinds Strategy in augustus 2020 zijn Bitcoin-strategie lanceerde, steeg de koers van MSTR met maar liefst 2.300 procent, een groei die zelfs Bitcoin zelf niet kon bijbenen.
Andere bedrijven, zoals Metaplanet, Bitcoin-miningbedrijven en zelfs GameStop, hebben de Bitcoin-strategie inmiddels gekopieerd, met wisselend succes.
Strategy versus Twenty One: "Uiteindelijk winnen de Bitcoiner"
Michael Saylor, een fervent Bitcoin-maximalist, verwelkomde de komst van Twenty One. Met Strategy zette hij de toon en adviseerde hij onder meer Microsoft en zelfs de Amerikaanse overheid over Bitcoin-aankopen.
Strategy geniet het first-mover-voordeel: als pionier van de Bitcoin-bedrijfsstrategie geniet het een marktdominantie vergelijkbaar met die van Bitcoin ten opzichte van zijn altcoin-afsplitsingen zoals Bitcoin Cash en Bitcoin Gold.
Twenty One moet zich eerst nog bewijzen, al beschikt het bedrijf met steun van zwaargewichten als Tether en Cantor Fitzgerald over een stevige financiële basis. Laatstgenoemde heeft zelfs connecties binnen de Amerikaanse overheid.
Financieel analist Peter Duan vat het samen: "Aan het einde van de rit winnen Bitcoiner sowieso."
Instappen bij Twenty One (XXI)?
Kijkend naar het succesverhaal van Strategy lijkt een investering in Twenty One aantrekkelijk. De koerssprong van 50 procent na de bekendmaking spreekt boekdelen.
Toch schuilt er een risico: zowel bij Strategy als bij Twenty One zijn beleggers afhankelijk van bedrijven – een groot verschil met Bitcoin zelf, dat geen centrale autoriteit kent.
Hoewel niemand verwacht dat Jack Mallers of Michael Saylor hun trouw aan Bitcoin zullen opgeven, biedt ook hier de toekomst geen garanties.
Veel hardcore Bitcoiners kiezen er daarom voor om zich te beperken tot BTC-only, zonder tussenkomst van 'Bitcoin-aandelen'.