Nieuws - XRP-beleggers teleurgesteld: Heeft de SEC per ongeluk de hype aangewakkerd?
Door
Wat een triomf had moeten zijn, blijkt voorlopig geen feest te worden voor XRP-beleggers. De vier jaar durende rechtszaak tussen Ripple Labs en de Amerikaanse beurswaakhond SEC lijkt op papier gunstig te zijn geëindigd voor het cryptobedrijf. Eerst trok de SEC haar beroep in, vervolgens accepteerde Ripple een relatief milde boete van 50 miljoen dollar. Alles leek klaar voor een glansrijke toekomst van XRP.
Toch blijft de verwachte rally uit. De koers van XRP, de op twee na grootste cryptomunt ter wereld , staat momenteel rond de 2,16 dollar, een daling van zo’n 10 procent vergeleken met vorige week. Op maandbasis is het verlies zelfs 17 procent, en dat zorgt voor onrust bij beleggers die rekenden op een flinke koersstijging na het juridische succes.
Een van de oorzaken lijkt het uitblijven van een officiële reactie van de SEC. In andere gevallen, zoals bij Kraken en Cumberland, reageerde de toezichthouder vrijwel direct. De stilte rondom Ripple voedt nu echter nieuwe twijfels: staat er toch nog iets te gebeuren op juridisch vlak? Pro-crypto advocaat Fred Rispoli probeert de gemoederen te bedaren. In een post op X (voorheen Twitter) stelt hij: “Het duurt maximaal nog 60 dagen voordat alles volledig, formeel, juridisch en spectaculair is afgerond.”
Toch brengt het naderende einde van de juridische strijd mogelijk een onverwacht probleem met zich mee: XRP verdwijnt langzaam uit de schijnwerpers. De publieke debatten, de massale steun op sociale media en de betrokkenheid van prominente advocaten zorgden wellicht juist voor de stijging van de afgelopen maanden. Ironisch genoeg zou uitgerekend voormalig SEC-voorzitter Gary Gensler, met zijn harde aanpak, de populariteit van XRP een duw in de rug hebben gegeven. Daar wijst ook het wereldwijde zoekvolume op Google naar de munt op: het piekte in januari, vlak voor het verstrijken van de beroepsdeadline, om daarna fors af te nemen.
Zelfs een Bitcoin-purist steunt Ripple in deze strijd
Opmerkelijk is dat zelfs Pierre Rochard, een uitgesproken XRP-criticus en hoofd research bij Riot Platforms, in een recent interview toegaf: “Ik vind niet dat de SEC actie had moeten ondernemen tegen Ripple.” Volgens hem heeft de harde lijn van de toezichthouder Ripple juist een soort martelaarsstatus gegeven. Een positie die CEO Brad Garlinghouse nu handig kan inzetten in zijn gesprekken met een mogelijk herkozen president Trump.
Rochard benadrukt dat XRP geen effect is, omdat Ripple geen beloftes doet en geen verplichtingen heeft tegenover investeerders. Toch blijft hij kritisch op de munt: “Uiteindelijk zal XRP het op de vrije markt afleggen.” Het grootste probleem? De centrale rol van Ripple Labs, die volgens hem voor een te grote afhankelijkheid zorgt.
Analisten van Bitwise blijven optimistisch
Aan de andere kant zijn analisten van investeringsfirma Bitwise een stuk positiever over de toekomst van XRP. In hun recente cryptorapport schetsen ze drie scenario’s. Alleen in het sombere ‘Bear Scenario’ zakt de koers van XRP tegen 2030 verder weg. Maar als Ripple haar netwerk weet uit te breiden, nieuwe samenwerkingen aangaat en succes boekt in de groeiende stablecoin-markt, is volgens hen een koers van 12,70 dollar haalbaar (‘Bull Scenario’). In hun meest optimistische inschatting — het ‘Max Scenario’ — wordt zelfs een koers van 29,30 dollar voorspeld.