Nieuws - Wormhole airdrop verliep niet vlekkeloos

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wormhole airdrop verliep niet vlekkeloos

Scams, criminaliteit en fraude
Blockchain/Technologie
Wormhole airdrop verliep niet vlekkeloos

Na een airdrop van 800 miljoen dollar maakte het token van Wormhole een bliksemstart. Er was een merkwaardig weerzien met een bekende hacker.

Token met een waarde van meer dan 800 miljoen dollar: Het Wormhole bridge project stelde vorige week een groot airdrop-pakket samen om het pas gelanceerde W token met media-aandacht op de markt te brengen. Een lucratieve business - tenminste voor geautoriseerde deelnemers. Volgens de huidige waardering bereikte het token al na een paar dagen een marktkapitalisatie van 1,4 miljard USD: De 80e plaats onder de grootste cryptocurrencies. In totaal werd zes procent van de totale tokenvoorraad vrijgegeven tijdens de airdrop. Dit verliep echter niet helemaal vlekkeloos.

Parallel aan de airdrop waren er verschillende pogingen tot fraude op X. Onder de aankondiging van het officiële Wormhole-account stonden links naar verschillende frauduleuze phishingpagina's. Onder de profielen bevonden zich ook enkele geverifieerde profielen. Onder de profielen waren er ook enkele die door X waren geverifieerd met een gouden vinkje.

Het account van Wormhole-oprichter Robinson Burke werd ook omgeleid naar frauduleuze websites nadat het was gehackt. Het profiel is inmiddels privé gemaakt.

Wormhole hacker doet verslag

Vreemd genoeg stond op de deelnemerslijst ook de persoon die een paar jaar geleden honderden miljoenen dollars van het project stal bij een cyberaanval. Blijkbaar was men er in eerste instantie niet in geslaagd om het daadwerkelijk bekende walletadres te blokkeren. In totaal vier walletadressen die destijds aan de exploit waren gekoppeld, waren aanvankelijk geautoriseerd voor de airdrop. Deze zouden in aanmerking zijn gekomen voor de uitgifte van tokens ter waarde van USD 50.000, maar werden later van de lijst verwijderd.

Bij de aanval op Wormhole in februari 2022 maakte de hacker misbruik van een beveiligingslek, waardoor hij 120.000 Wrapped Ether (wETH) kon "minen" op de Solana blockchain. Het verlies voor het Wormhole-project bedroeg ongeveer 320 miljoen USD - een van de ernstigste crypto-exploits ooit.

Het Wormhole-team bood de hacker vervolgens een losgeld van tien miljoen Amerikaanse dollar. De 120.000 ETH werden vervangen. Iets minder dan een jaar na het incident werd Wormhole door een rechterlijke uitspraak gemachtigd om de activa terug te vorderen. Ongeveer 140 miljoen US dollar werd teruggevorderd door wijzigingen in het protocol.

Wat doet Wormhole?

Gegevensverkeer tot stand brengen tussen blockchains: Dit is de functie van het zogenaamde interoperabiliteitsplatform Wormhole. Als brug tussen netwerken maakt Wormhole multichain-toepassingen en de overdracht van gegevens tussen blockchains mogelijk. Het project werd opgericht in 2020, oorspronkelijk met het doel om Ethereum en Solana met elkaar te verbinden. Op dat moment was Wormhole de enige manier om op grote schaal activa over te dragen tussen Ethereum en Solana.

Bijna 30 blockchains, waaronder Polkadot, Base en Avalanche, zijn nu verbonden met Wormhole. Volgens officiële cijfers gebruiken meer dan 200 applicaties en meer dan een miljoen wallets het.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven