Nieuws - Worldcoin stijgt met 30 procent: Hoe duurzaam is de groei?

Door Ted Maas

Worldcoin stijgt met 30 procent: Hoe duurzaam is de groei?

worldcoin WRLD iris

Flinke hype en een explosieve start: Worldcoin - de cryptobaby van ChatGPT-oprichter Sam Altman gaat hard van start. Wat kunnen we de komende dagen verwachten?

Vandaag gelanceerd en meteen met 50% gestegen (ondertussen 30%). Worldcoin bevestigt zijn status in de markt als een van de meest gehypte cryptoprojecten van de afgelopen maanden. Maar hoe duurzaam zal de groei zijn?

50% in de eerste middag

Om 12 uur 's middags Nederlandse tijd lanceerde Worldcoin op Binance. Startprijs: 1,60 dollar. Hoogtepunt dezelfde middag: 3,60 US dollar. Huidig niveau: 2,20 US dollar (per 17:30 uur, 24 juli 2023). De komene dagen zullen veel partijen de coin toevoegen, waaronder Coinbase. De exchange hielp het project te financieren in zijn eerste ronde in 2022. Andreessen Horowitz, de grootste crypto VC ter wereld, investeerde toen ook - in een tweede ronde zelfs 100 miljoen US dollar met een taxatie van drie miljard US dollar.

Het totale bedrag in omloop van Worldcoin is 10 miljard tokens. De marktkapitalisatie zou op dit moment bijna 25 miljard dollar zijn, bijna net zoveel als Ripple. Bij de lancering zullen slechts 143 miljoen van de tokens worden verdeeld. Daarvan gaan er 100 miljoen naar marketmakers buiten de VS (het project is daar niet toegankelijk vanwege regelgeving) en 43 miljoen naar gebruikers.

In totaal is 75 procent van de tokens bestemd voor de community, 13,5 voor investeerders in het Tools of Humanity project, 9,8 voor het ontwikkelingsteam en 1,7 als reserve. Tokens van institutionele investeerders en van het team worden vast gezet en zullen na het eerste jaar in de markt worden gebracht.

Een wilde visie – maar wat zit er achter?

Worldcoin is ook verbonden aan een gelijknamige app. Het draait op Optimism, een Layer2 oplossing van Ethereum. De visie klinkt geweldig. Betalen met crypto - zonder kosten. Een digitale identiteitskaart - zonder persoonlijke gegevens. En zelfs: het ontvangen van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat zijn de ambities van Worldcoin. Onder andere de oprichter van ChatGPT, Sam Altman, zit achter het project. Gebruikers kunnen één Worldcoin per week claimen. Voor de eerste registratie krijgt men 25 Worldcoins.

Het addertje onder het gras: om de diensten te kunnen gebruiken, moeten gebruikers hun iris laten scannen. Van hun patroon wordt een hash gegenereerd, die als ID kaart dient. Stations voor zo'n scan zijn over de hele wereld verspreid, waaronder in Berlijn. Mensen die privacy belangrijk vinden zijn dus gewaarschuwd en kunnen beter Worldcoin even laten voor wat het is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven