Nieuws - World-ID project gelanceerd door OpenAI medeoprichter

Mike Hesp

Door Mike Hesp

World-ID project gelanceerd door OpenAI medeoprichter

Crypto-acceptatie
Privacy en veiligheid
World-ID project gelanceerd door OpenAI medeoprichter

Irissen scannen en crypto's verdienen? Dat is het idee van World-ID, het project van OpenAI mede-oprichter Sam Altman.

Worldcoin lanceerde vorige week de World-ID software. Met deze software kunnen websites de authenticiteit van hun gebruikers bewijzen dat ze persoonlijke gegevens hoeven op te slaan.

Daartoe maken gebruikers een "wereldwijd, digitaal paspoort" dat lokaal op hun smartphone wordt opgeslagen. Het zou niet langer nodig moeten zijn om een telefoonnummer of andere gevoelige gegevens in te voeren.

In plaats daarvan zal het mogelijk zijn om de authenticiteit van een persoon te bewijzen door middel van een irisscanner. Dit koppelt de unieke gegevens van de eigen iris aan een digitale identiteitskaart en maakt het systeem dus zogenaamd fraudebestendig. In ruil voor de scan van de oogbol verdienen gebruikers een cryptocurrency, de Worldcoin (WDC).

In sommige landen, waaronder Portugal en Spanje, zijn deze irisscans al beschikbaar. Voor alle andere landen zal eerst identificatie via de smartphone beschikbaar zijn, zei de provider.

Ondertussen is er een wachtlijst geopend voor websites die de nieuwe Web ID willen implementeren. Critici van het project maken zich vooral zorgen over de gegevensbescherming. Het bedrijf achter Worldcoin zegt echter dat zero-knowledge cryptografie ervoor zal zorgen dat er geen gevoelige gegevens bekend hoeven te worden gemaakt. Bovendien zullen de beelden van de irisscans niet worden opgeslagen, zeggen ze.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven