Nieuws - Wordt Frankrijk het cryptocentrum van Europa?

Door Sam Fröling

Wordt Frankrijk het cryptocentrum van Europa?

Parijs, Cryptocentrum, Europa

Het nieuws rond de adoptie van crypto in Frankrijk stapelt zich de laatste tijd op. Het land zou zelfs het centrum van de Europese blockchain-scene kunnen worden.

Crypto en blockchain adoptie in Frankrijk lijkt de laatste tijd zijn gang te gaan. Staatshoofd Emmanuel Macron is misschien geen bijzonder grote vriend van Bitcoin en andere crypto’s, maar hij heeft niet nagelaten het innovatiepotentieel van blockchain te erkennen. Frankrijk moest een "start-up natie" worden. Nu is het goed op weg daarheen. En ook de blockchainsector is in ontwikkeling.

Sinds 2017 krijgt de sector steun voor fondsenwerving via een fonds van de Autorité des Marchés Financiers. Start-ups krijgen extra steun via het "Unicorn Research Programme".

Dit heeft geleid tot bedrijven zoals hardware wallet fabrikant Ledger of het fantasy football platform Sorare. Daarmee laat het land al zien wat het te bieden heeft op het gebied van blockchain. Ondertussen sluiten vele anderen zich bij hen aan, zodat Frankrijk zich als een belangrijke speler in de Europese blockchainsector zou kunnen vestigen.

Staatsbedrijf in de blockchainsector

De meer dan 160 blockchain-start-ups in Frankrijk zijn niet de enigen die profiteren van het veranderende cryptolandschap. Ook grote bedrijven in het land krijgen steeds meer behoefte aan een aandeel in de digitale revolutie.

Het beste voorbeeld: Électricité de France (EDF). Onlangs kondigde de grootste energieleverancier van het land aan dat het actief meer dan 150 Ethereum-nodes exploiteert.

In het persbericht wordt erkend dat cryptocurrencies een "gevoelig onderwerp" blijven. Toch onthulden ze dat ze sinds 2020 in de sector zitten. Het bedrijf heeft nu in totaal 300 rekeningpunten op Ethreuem, Polkadot, Cosmos, Avalanche en Tezos.

Ondanks alle waarschuwingen van de regering over een gebrek aan regulering en een speculatieve zeepbel, zal het staatsbedrijf zeker niet zonder reden in de blockchainsector hebben mogen stappen. Ook rijst de vraag welke Franse bedrijven hier al geruime tijd actief zijn in de "verborgen" sector.

Ripple, Crypto.com en andere crypto's.

Ook bemoedigend voor de Franse crypto-ambities was het nieuws rond Crypto.com. De cryptobeurs kondigde vorige week Parijs aan als zijn nieuwe Europese hoofdkwartier. Het bedrijf wil tot 150 miljoen euro steken in de daar bestaande blockchainsector. Frankrijk won het dus van Groot-Brittannië, dat in april aankondigde dat het Europa's nummer één cryptolocatie wilde worden.

Net als Crypto.com moeten alle aanbieders van digitale activa en diensten in Frankrijk worden geregistreerd bij de Autorité des Marchés Financiers (AMF). Ook de Franse bankgigant Société Générale (SG) staat sinds kort op de lijst. De op twee na grootste commerciële bank van het land heeft een balanstotaal van 1,46 quadriljoen euro. Via haar dochteronderneming Forge mag SG voortaan digitale valuta bezitten, kopen, verkopen en ter verhandeling aanbieden - een enorme stap naar massale invoering in het land.

Deze en andere kleine mijlpalen tonen duidelijk aan dat Frankrijk op het punt staat de deuren naar de cryptowereld te openen. Met de pan-Europese regelgeving in de vorm van de MiCA-verordening zou hierover in de sector binnenkort meer duidelijkheid moeten komen.

Emmanuel Macron heeft het tot nu toe goed gedaan met zijn pro-innovatie aanpak. Nu is het belangrijk dat het land aan de bal blijft. Want ook Frankrijk is een uitgesproken voorstander van een digitale centrale bankmunt (CBDC) in Europa. En neigt naar strikte cryptoregulering. Het land zit in de formatie van gezaghebbende cryptoregulerende instanties. Wereldwijd, met name doorslaggevend in de Financial Action Taskforce (FATF) en in Europa met MiCA. Een prohibitieve toon zou de rem kunnen zetten op elke crypto-euforie voor Frankrijk.

Macron heeft zich tot nu toe bewust voorzichtig opgesteld tegenover crypto: "Ik geloof niet in een zelfregulerende financiële sector. Dit zou noch duurzaam noch democratisch zijn. Het is aan de overheid om de juiste voorwaarden te bepalen waardoor de sector zich met vertrouwen kan ontwikkelen en tegelijkertijd innovatie wordt aangemoedigd".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven