Nieuws - Wordt dit Europese eiland het nieuwe paradijs voor Bitcoin mining?

Door Luc Vesters

Wordt dit Europese eiland het nieuwe paradijs voor Bitcoin mining?

Bitcoin (BTC)
Mining
Wordt dit Europese eiland het nieuwe paradijs voor Bitcoin mining?

IJsland is een toevluchtsoord voor Bitcoin miners geworden. De redenen hiervoor zijn onder andere de druk van de regelgeving in andere landen en de goedkope elektriciteitsprijzen op het eiland.

De IJslandse bitcoin mining-industrie verbruikt ongeveer 120 megawatt, volgens een onderzoeksrapport van cryptomining-dienstverlener Luxor Technologies. Met een bevolking van slechts 370.000 inwoners is IJsland "het land met de hoogste Bitcoin mining dichtheid" op de planeet.

De industrie op het vulkanische eiland wordt bijna uitsluitend aangedreven door waterkracht en geothermische energie, waarvan in het verleden een overschot werd gegenereerd. Bovendien is het koele klimaat gunstig voor de exploitatie van mining faciliteiten.

"Totdat de mijnindustrie hier in IJsland opdook, was het grootste deel van die niet-gegarandeerde stroom [de overgeproduceerde stroom] geen verkoopbaar product," zei Daniel Jonsson, CEO van GreenBlocks, een IJslandse datacenterdienstverlener die gespecialiseerd is in het gebruik van hernieuwbare energie voor mining en mining Blockchain validatie, tegenover Bloomberg.

De niet-gegarandeerde stroom is in wezen de overtollige maar "onstabiele" energie die wordt opgewekt door het IJslandse elektriciteitsnet en die aluminiumsmelterijen, broeikassen en huizen niet willen kopen, aldus Jonsson.

Een ander voordeel "van het IJslandse elektriciteitssysteem is dat het volledig geïsoleerd is van de rest van de wereld, waardoor het beschermd is tegen de wereldwijde inflatie van elektriciteitsprijzen," merkt Luxor op in zijn rapport. Miners zijn afhankelijk van goedkope elektriciteit om winstgevend te zijn. Aangezien duurzame energie een hoge overproductie heeft, vestigen mijnwerkers zich steeds vaker in deze gebieden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven