Nieuws - Wie zet Bitcoin op de Blockchain?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wie zet Bitcoin op de Blockchain?

Bitcoin (BTC)
Mining
Wie zet Bitcoin op de Blockchain?

Waar komt nieuwe Bitcoin vandaan? Wat heeft "mining" met goud te maken? Wat is de halving en heeft dat invloed op de Bitcoinprijs?

Als mensen aan Bitcoin denken, denken ze vaak aan achtbaanritten in de wisselkoers, handel, futures of soortgelijke beleggingsrelevante onderwerpen. De cryptocurrency kan echter veel meer doen dan beleggers hoop geven op koerswinst. De uitvinding van Satoshi Nakamoto heeft bijvoorbeeld een heel ecosysteem voortgebracht dat is gebaseerd op de gedecentraliseerde rails van gedistribueerde grootboektechnologie - beter bekend als blockchain.

Terwijl dit ecosysteem blijft groeien, wordt de markt regelmatig verblijd met nieuwe Bitcoin eenheden (BTC). Het proces achter het verschijnen van nieuwe Bitcoins heet "mining".

Wat is Bitcoin mining?

De term "mining" doet denken aan het delven van goud. Deze analogie is geen toeval; cryptoliefhebbers verwijzen immers soms naar de digitale valuta als digitaal goud. Maar terwijl het edelmetaal wordt gedolven in mijnen of rivierbeddingen, is Bitcoin een beetje anders. Zoveel is zeker: het is een stuk ingewikkelder.

Bij Bitcoin mining gaat het eerst om het samenvoegen van BTC-transacties in een lijst en deze vervolgens als een blok aan de blockchain te hechten. De taak van de miners hier is om de transacties te bevestigen en ze in een rekeningboek op te nemen. Als de miners zorgen voor het volgende geldige blok, ontvangen ze BTC als beloning.

Om dit te doen, moeten ze een wiskundige formule toepassen en van de respectieve transacties iets korters maken. Het resultaat voegen ze dan toe aan het einde van een blok in de vorm van een hash. Het mechanisme dat in dit proces wordt gebruikt heet Proof of Work. Miners moeten hier bewijzen dat ze er een bepaalde hoeveelheid werk in hebben gestoken. Dit proces kost veel energie. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat er geen manipulatie plaatsvindt op het netwerk. Gevaren zoals dubbele uitgaven kunnen op deze manier worden voorkomen.

De miners concurreren met elkaar in de zoektocht naar nieuwe blokken. Elke keer dat iemand met succes een hash genereert, ontvangt hij momenteel 6,25 Bitcoin en de transactiekosten die hij heeft betaald.

Halving en de BTC-prijs

De beloning voor "mining" halveert met regelmaat. Bij de volgende zogenaamde Bitcoin halving, die wordt verwacht in 2024, zullen miners slechts 3,125 eenheden van de cryptocurrency ontvangen voor elk geldig blok (naast de transactiekosten). In het verleden ging dit gepaard met prijsstijgingen van de Bitcoin. In de cryptospace wordt deze gebeurtenis soms geassocieerd met hoge verwachtingen en wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden door de cryptospace.

Wil je meer leren over crypto? In de Anycoin Academie kun je alles leren over cryptocurrencies en de blockchaintechnologie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven