Nieuws - Wie was de "Cryptokoningin"? - En hoe ontsnapte ze aan gerechtigheid?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wie was de "Cryptokoningin"? - En hoe ontsnapte ze aan gerechtigheid?

Scams, criminaliteit en fraude
Cryptoqueen

Een mega-zwendel van vier miljard dollar: zo werd een vrouw uit het Zwarte Woud een van de meest gezochte criminelen.

Tussen 2014 en 2017 heeft Ruja Ignatova met OneCoin meer dan vier miljard US dollar opgehaald bij investeerders over de hele wereld. Vervolgens vlucht ze en is ze nooit meer gezien. Behalve op politiefoto's.

OneCoin is de grootste cryptozwendel aller tijden. Met losbandige feesten in Bulgarije en Londen. Met kamers vol geld en opgelichte klanten over de hele wereld. Europol en de FBI plaatsten Ruja Ignatova in juni 2022 op hun lijsten van 's werelds meest gezochte criminelen, naast seriemoordenaars, terroristen en drugskartelbazen. Maar tot dusver ontbreekt elk spoor van de miljardair, die in 1980 in Bulgarije werd geboren en opgroeide in het Zwarte Woud.

Strafrechtelijke autoriteiten over de hele wereld voeren processen tegen aanhangers van OneCoin. Onderzoeksjournalisten volgen haar tot in de verste uithoeken van de wereld. Al jaren komen er steeds meer schokkende details aan het licht over een van de grootste fraudes van de 21e eeuw. Zij schetsen het beeld van falende autoriteiten en maken de vergelijking met het Wirecard-schandaal.

Op promotie-evenementen brengt de "cryptokoningin" haar OneCoin op de markt als de "bitcoin-killer". Privé spreekt ze over de "Trashy Coin". Want in werkelijkheid bestaat de belofte van de "toekomst van het geld" alleen op papier. OneCoin is een klassiek piramidespel. En het zal uitgroeien tot een imperium tegen 2016.

Wereldwijd geloven 3,5 miljoen mensen in het verhaal van OneCoin. Veel beleggers aanbidden de "crypto-koningin" bijna cult-achtig. Ruja Ignatova maakt van deze mensen miljonairs. Tenminste, dat geloven ze, totdat het glas breekt in meer dan 1000 stukjes.

Het dramatische einde van de cryptokoningin

De definitieve ineenstorting van het OneCoin imperium begint eind 2017 met een daad van jaloezie. Ruja Ignatova verdenkt haar partner ervan haar te bedriegen. Haar broer huurt een appartement onder zijn appartement in Florida en er wordt een gat in de vloer geboord om mee te luisteren. Wat ze ontdekken is een ander soort verraad: haar vriend werkt voor de FBI.

Wie was die vrouw en hoe slaagde ze erin om zoveel mensen te overtuigen van OneCoin? Hoe ontsnapte ze aan de internationale strafrechtelijke autoriteiten en waar is de "Cryptokoningin" vandaag?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven