Nieuws - Wie heeft de blockchain uitgevonden?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wie heeft de blockchain uitgevonden?

Bitcoin (BTC)
Mining
Blockchain/Technologie
Wie heeft de blockchain uitgevonden?

Wie heeft de blockchain uitgevonden? Spoiler: Satoshi Nakamoto niet. Een korte geschiedenis van de technologie.

Geen twijfel mogelijk: Bitcoin bracht de blockchaintechnologie op het financiële toneel. Ten laatste sinds BTC en de vele altcoins het investeringslandschap hebben opgeschud, is "blockchain" een tech buzzword geworden. Het is gedecentraliseerd, transparant en verbruikt in sommige gevallen heel veel energie. Maar wie heeft het eigenlijk bedacht?

De uitvinding van de blockchain

Het klopt dat Satoshi Nakamoto in 2008 met Bitcoin een belangrijke use case voor blockchaintechnologie creëerde. Maar het systeem was eigenlijk al jaren eerder bedacht. In 1991 programmeerden Stuart Haber en W. Scott Stornetta de eerste software die al veel leek op de huidige blockchain.
Voorafgaand aan het programmeren van de software publiceerden ze hun whitepaper met de titel "How to Time-Stamp a Digital Document."

In deze paper beschreven ze een methode voor het genereren en verifiëren van tijdstempels voor digitale documenten. Hun aanpak was gebaseerd op cryptografische hash functies en werd beschouwd als een van de vroegste voorlopers van blockchaintechnologie.

Haber en Stornetta onderkenden het belang van gedecentraliseerde opslag van informatie en een fraudebestendige aaneenschakeling van gegevensblokken. Hoewel hun systeem niet de exacte kenmerken van een blockchain had, was hun werk baanbrekend voor de latere ontwikkeling van deze technologie.

In 1992 voegden ze Merkle bomen toe aan hun systeem, die nog steeds worden gebruikt in de hedendaagse blockchains. Ze maken het mogelijk om verder te gaan dan de enkelvoudige opslag van gegevens. In 1994 richtten Haber en Stornetta het bedrijf "Surety" op en brachten hun software "AbsoluteProof" uit.

Het begin van Proof of Work

Om het double spend probleem op te lossen - het gevaar dat coins twee keer worden uitgegeven - ontwikkelde Hal Finney in 2004 het "Reusable Proofs of Work" systeem. Dit was een voorloper van het latere "Proof of Work" mechanisme, uitgevonden door Satoshi Nakamoto en tegenwoordig gebruikt op de Bitcoin blockchain. Hal Finney's aanpak vertrouwde echter nog steeds op centrale servers om de juistheid van transacties te verifiëren.

Waarschijnlijk had Satoshi Nakamoto toegang tot al deze informatie en bouwde hij daarop de blockchain zoals we die nu kennen, gepubliceerd in 2008 in het white paper "A Peer-to-Peer Electronic Cash System".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven