Nieuws - Werknemers ECB eisen inflatiecompensatie

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Werknemers ECB eisen inflatiecompensatie

Wereldeconomie
De medewerkers van de Europese Centrale Bank vinden de inflatie te hoog.

De medewerkers van de Europese Centrale Bank vinden de inflatie te hoog. Werknemers van de Europese Centrale Bank kunnen binnenkort mogelijk gaan staken omdat zij compensatie willen voor de inflatie. De verantwoordelijke vakbond, de International and European Public Services Organisation heeft voor begin 2023 mogelijke stakingen aangekondigd als het topmanagement van de ECB niet instemt met een aan de inflatie aangepaste loonsverhoging. In de huidige situatie wil de instelling slechts 4,07 procent meer loon betalen - dit zou nog niet eens de helft van de huidige inflatie van 10 procent compenseren.

IPSO-vicevoorzitter Carlos Bowles is niet tevreden met het resultaat. Een lager loon in reële termen dan in het voorgaande jaar zou "het moreel van de werknemers aantasten", zei Bowles tegen Bloomberg.

De achtergrond van het geschil is ook een debat over de zogenaamde loon-prijsspiraal. Als de lonen even snel stijgen als de inflatie, kan dit de inflatie weer aanwakkeren - een scenario dat de ECB dringend wil voorkomen.

De ECB probeert de inflatie enigzins onder controle te houden door regelmatig de rentetarieven te verhogen. Tot op heden zijn ze er niet in geslaagd om de inflatie terug te dringen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven