Nieuws - Welke factoren kunnen een nieuwe bullmarkt inleiden?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Welke factoren kunnen een nieuwe bullmarkt inleiden?

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Tether (ERC-20) (USDT)
Ontwikkelingen
Blockchain/Technologie
Wereldeconomie
Crypto-acceptatie
Altcoins
Welke factoren kunnen een nieuwe bullmarkt inleiden?

Deze factoren kunnen bepalen wanneer een nieuwe bullmarkt in Bitcoin en andere cryptocurrencies begint.

Bitcoin en de rest van de cryptomarkt hebben momenteel moeite om van de grond te komen. Velen vragen zich daarom af wat er moet gebeuren voordat de prijzen weer omhoog gaan. Om deze vraag tot op de bodem uit te zoeken, moeten we diep in de fundamentele factoren duiken die de cryptomarkt beïnvloeden. Hieronder belichten we enkele van de belangrijkste indicatoren voor Bitcoin en de rest van de cryptomarkt. Hiervoor kijken we naar de ontwikkeling van de wereldwijde geldhoeveelheid en de invloed daarvan op Bitcoin.

Disclaimer: Dit artikel geeft alleen de mening van de auteur weer en vormt geen beleggingsadvies of een aanbeveling om te kopen of verkopen.

Het centrale belang van de wereldwijde geldhoeveelheid voor Bitcoin

Allereerst, wat is de geldhoeveelheid (M2)? Het is een economische indicator die bestaat uit valuta, deposito’s en direct beschikbare spaartegoeden. Deze waarde dient als barometer voor de liquiditeit in het wereldwijde financiële systeem en geeft ons inzicht in het kapitaal dat beschikbaar is voor investeringen. Voor Bitcoin en de rest van de cryptomarkt is de ontwikkeling van M2 daarom van groot belang.

In het verleden is de wereldwijde liquiditeit altijd een uitstekende indicator geweest voor de ontwikkeling van de Bitcoinprijs. In de volgende grafiek is dit goed te zien door te kijken naar de balans van de Federal Reserve (FED) (liquiditeit in de VS en het belangrijkste deel van de wereldwijde geldhoeveelheid) en de Bitcoinprijs.

Ontwikkeling van het balanstotaal van de Federal Reserve versus de Bitcoin koers

Bron: Look Into Bitcoin

Een toename van de FED-balans duidt op meer liquiditeit in het wereldwijde financiële systeem, wat heeft geleid tot meer investeringen en tot nu toe altijd tot een rally in de cryptomarkt. De ontwikkeling van de geldhoeveelheid vertegenwoordigt echter maar een deel van de wereldwijde geldhoeveelheid. Namelijk slechts iets minder dan 10%. Het is daarom belangrijk om naar de ontwikkeling van de gehele geldhoeveelheid te kijken als je wilt begrijpen hoe die de Bitcoin beïnvloedt.

Wat is de huidige stand van de wereldwijde geldhoeveelheid?

Als we het huidige beeld van de wereldwijde liquiditeit bekijken zien we dat deze sinds 2022 is afgenomen.

Wereldwijde liquiditeit en jaarlijkse verandering van de mondiale geldhoeveelheid M2.

Bron: The Market

Dit heeft veel druk gezet op Bitcoin en andere cryptocurrencies. En vooral vorig jaar zorgde het voor een enorme prijsval in de cryptomarkt. Als we echter kijken naar de jaarlijkse verandering in de wereldwijde M2-geldhoeveelheid als percentage, dan zien we dat deze sinds het begin van het jaar stijgt. Als deze ontwikkeling doorzet, kan worden aangenomen dat M2 wereldwijd weer zal stijgen. Dit zou dan weer als positief worden gezien voor Bitcoin en co.

Hoe de ontwikkeling van de reële rente Bitcoin beïnvloedt

Een andere belangrijke indicator voor de aantrekkelijkheid van Bitcoin als investering is de ontwikkeling van de reële rente. Reële rentes zijn de rente die beleggers kunnen verdienen op hun deposito’s, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of euro’s, bij staatsobligaties na aftrek van de inflatie.

Als ze laag of negatief zijn, verdienen beleggers weinig of verliezen ze zelfs geld met traditionele spaarmethodes. Daarom gaan ze op zoek naar betere investeringsmogelijkheden. Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen in zulke tijden aantrekkelijk lijken, omdat ze worden gezien als een manier om hogere rendementen te verdienen. Bovendien leidt een lage reële rente vaak tot zorgen over de waarde van normaal geld, waardoor "harde" activa zoals Bitcoin aantrekkelijker worden. Kortom, de ontwikkeling van de reële rente beïnvloedt hoe en waar mensen investeren en kan daardoor de waarde van en interesse in cryptocurrencies vergroten.

Als we kijken naar de huidige ontwikkeling van de reële rente, dan zien we dat deze op een hoog niveau blijft. Dit is een van de redenen waarom investeerders zich momenteel terughoudend opstellen bij Bitcoin-investeringen.

Voor een hernieuwde crypto-rally zou het daarom belangrijk zijn dat de rente daalt om investeringen in Bitcoin en andere cryptocurrencies weer aantrekkelijker te maken. Gezien het huidige rentebeleid van de centrale banken is het mogelijk dat deze in de loop van volgend jaar kunnen dalen.

De cryptomarkt en het groeiende belang van stablecoin-liquiditeit

Ook belangrijk voor een nieuwe cryptorally is de ontwikkeling van de hoeveelheid stablecoins in de cryptomarkt. Stablecoins, zoals Tether of USDC, bieden een brug tussen fiat valuta’s en cryptocurrencies. En de hoeveelheid stablecoins is in zekere zin de "M2-indicator" van de cryptowereld.

De rol van stablecoins als een opslagplaats van waarde en een middel om activa over te dragen, maakt ze tot een cruciale speler in het crypto-ecosysteem. Een toename van de liquiditeit van stablecoins kan erop wijzen dat er meer kapitaal beschikbaar is dat snel in cryptocurrencies kan worden geïnvesteerd. Het laat ook zien dat meer investeerders bereid zijn om hun fiat valuta te parkeren op blockchainnetwerken, wat ook een positief signaal is voor de algehele adoptie van crypto.

Sinds april 2022 is de marktkapitalisatie van stablecoins met 26% gedaald. Maar aan deze daling lijkt langzaam een einde te komen: In de afgelopen weken heeft de marktkapitalisatie van stablecoins zich gestabiliseerd op de grens van $120 miljard.

Marktkapitalisatie van stablecoins en kapitaalinstroom en -uitstroom in de loop van de tijd

Bron: Glassnode

Het zou dus kunnen dat we ons momenteel in een fase van herstel van de beschikbare liquiditeit op blockchainnetwerken bevinden, wat aangeeft dat de interesse in de cryptomarkt terugkeert.

Amerikaanse staatsobligaties en hun tokenisatie

De voortschrijdende tokenisering van Amerikaanse staatsobligaties zou een belangrijke reden kunnen zijn waarom beleggers steeds meer bereid zijn om hun fiat weer op blockchainnetwerken te bewaren. Vooral de nu aantrekkelijke en concurrerende rentetarieven spelen hierbij een rol.

Een voorbeeld hiervan is de stablecoin DAI, die sinds augustus met ongeveer $1,3 miljard is gegroeid. Door het te koppelen aan het Spark-protocol, een sub-DAO van MakerDAO, wordt een jaarlijks rendement van ongeveer 5% gegenereerd op ingelegde DAI. De bron van het rendement kan on-chain worden geverifieerd en bestaat uit een mix van real world assets (RWA).

De stUSDT van Tether is een ander opvallend voorbeeld - een te staken USDT-versie die wordt ondersteund door echte wereldactiva, zoals Amerikaanse staatsobligaties, en een jaarlijks rendement van ongeveer vier tot vijf procent biedt. De marktkapitalisatie van stUSDT vertoont een opwaartse trend en schommelt momenteel rond de $1,78 miljard.

Het is duidelijk dat stablecoin-rendementen weer concurrerend worden door de toenemende tokenisering van RWA op blockchainnetwerken. Als we kijken naar de RWA-sector als geheel, is er een significante stijging te zien, wat mogelijk duidt op een terugkeer van liquiditeit naar de cryptomarkten.

Conclusie en vooruitzichten

Deze groeiende on-chain ontwikkeling zou het begin kunnen zijn van een verwachte instroom van liquiditeit, die cruciaal is voor een duurzame uptrend van Bitcoin en de rest van de cryptomarkt.

Een bredere kijk, die zowel traditionele financiële indicatoren als on-chain indicatoren omvat, schetst dus een veelbelovend beeld voor 2024.

Naast de genoemde aspecten zijn er echter nog diverse andere factoren van invloed op de cryptomarkt. Voortdurende monitoring van de markt is daarom onmisbaar om goede investeringsbeslissingen te nemen. De cryptowereld is volatiel en verandert voortdurend, en prijsvoorspellingen zijn altijd speculatief.

Disclaimer: Dit artikel geeft alleen de mening van de auteur weer en vormt geen beleggingsadvies of een aanbeveling om te kopen of verkopen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven