Nieuws - Waves, Neutrino en FTX: loopt het project ten einde?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Waves, Neutrino en FTX: loopt het project ten einde?

Waves (WAVES)
Waves, Neutrino en FTX:, loopt het project ten einde?

In maart was Waves de hoogvlieger en nu keldert de koers. Zijn stablecoin is bijna geïmplodeerd. De oprichter wordt beschuldigd van marktmanipulatie. Wat zit er achter de beschuldigingen?

Na een stijging in maart keldert Waves deze week met bijna 50 procent. De crash volgt op een groot drama met enorme beschuldigingen tegen het team en hun project sinds begin april. Waves zou zich bezighouden met extreme marktmanipulatie en zelfs het "grootste Ponzi schema in crypto" zijn.

De Waves stablecoin Neutrino verloor kort daarna zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar en daalde in twee dagen tijd - kortstondig tot 68 cent. Waves zelf wordt agressief geshort door onder meer de cryptobeurs FTX. De oprichter van het netwerk Sasha Ivanov beledigt zijn critici en dreigt met juridische stappen. Om de short-selling van zijn token te stoppen, eist hij controversiële maatregelen. Staat het project op de rand van de afgrond?

Wat is Waves?

Waves werd opgericht in 2016. Het is een open-source Layer1-netwerk waarmee gebruikers met een druk op de knop hun eigen cryptocurrencies kunnen creëren. Het omvat nu een heel ecosysteem inclusief play-to-earn videogames, een crypto-uitwisseling, DeFi-platforms, een NFT-marktplaats en meer. De populairste functie van het platform, vergelijkbaar met Terra (LUNA), is zijn eigen op algoritmen gebaseerde stablecoin. Deze heet Neutrino USD (USDN) en wordt ondersteund door het Waves token.

Het project profiteerde sterk van de altcoinhausse van 2021, waarbij zijn marktkapitalisatie steeg van $700 miljoen in januari vorig jaar tot meer dan $3 miljard vandaag. In maart van dit jaar bereikte Waves een recordhoogte van bijna zes miljard dollar. Velen schreven de rally toe aan een komende netwerkupgrade.

Is Waves het "Ethereum van Rusland"?

De eerste beschuldigingen tegen het team doken al in maart op. Kort na de invasie van Oekraïne werd gezegd dat Waves "het Ethereum van Rusland" was. Het zou door Russen worden gebruikt om economische sancties te omzeilen, Google-zoekopdrachten naar het token explodeerden, evenals de waarde ervan.

Het platform werkte in het verleden nauw samen met Russische bedrijven, zoals staatsdefensiebedrijf Rostec en privébank Alfa. Waves had ook een kantoor in Moskou. Naar eigen zeggen heeft het team echter alle banden met Rusland verbroken en is het verhuisd. Sasha Ivanov benadrukt zelf dat hij weliswaar in Rusland woonde, maar Oekraïner is.

Heeft Waves zelf zijn token laten crashen?

Op 31 maart maakte 0xHamz een anonieme cryptobelegger met bijna 16.000 volgers op Twitter nieuwe en ernstige beschuldigingen tegen het team. In een lange Twitter thread verrijkt met cijfers en blockchain gegevens, verklaarde hij dat Waves het "grootste Ponzi schema in crypto" is.

“WAVES is the biggest ponzi in crypto

It has recklessly engineered price spikes by borrowing USDC at 35% to buy its own token

Continuous WAVES market cap growth is needed to keep the system stable

WAVES will eventually crash and USDN will break with it

You're on notice🧵”

0xHamZ (@0xHamz) March 31, 2022

Het team zou geld drukken in de vorm van zijn neutrino stablecoin en zo de prijs van Waves kunstmatig opdrijven. Het gevolg: de token zou snel crashen en Neutrino zou zijn koppeling aan de dollar verliezen. Meer dan een miljard Amerikaanse dollars zijn in omloop in de vorm van de stablecoin Neutrino. Het is een van de belangrijkste use cases van het netwerk, de ontkoppeling van de echte dollarwaarde een existentiële bedreiging. "Bereid je voor op een apocalyps", was de waarschuwing. Even later kwam het uit. Ondertussen klom de waarde van Neutrino terug naar 96 cent.

Sasha Ivanov beledigt zijn critici

Waves oprichter Sasha Ivanov ziet de beschuldigingen tegen hem en zijn team als een georganiseerde campagne gelanceerd door het hedgefonds Alameda. Op 3 april tweette hij: "Get your popcorn: Alameda is trying to manipulate the price of Waves." Het hedgefonds zou een grote shortpositie tegen Waves hebben geopend. Bij een shortpositie leent een investeerder tokens of aandelen en zet hij in op een koersdaling. Alameda is een dochteronderneming van de cryptobeurs FTX.

FTX CEO Sam Bankmann-Fried reageerde op Twitter dat de beschuldigingen van Waves tegen hem een "obvious bullshit conspiracy theory" was. Het hedgefonds gaf geen commentaar op een vraag van cryptomagazine CoinDesk of Alameda een shortpositie tegen Waves had geopend.

Op 5 april organiseerde Waves een Twitterruimte om over de beschuldigingen te praten, melde CoinDesk. Cryptobelegger 0xHamz was ook uitgenodigd. Maar de oprichter van Waves zou hem hebben beledigd en bedreigd met de woorden:

"Je bent een trol ... misschien is je stem gegenereerd door kunstmatige intelligentie, ik weet het niet. Ik wil graag onder vier ogen met je praten. Ik kan je alles laten zien, mijn vriend. Je doet je huiswerk niet. Dit zijn ongegronde beschuldigingen. En als je een echt persoon bent kunnen er juridische gevolgen zijn. Dus ik adviseer je: denk goed na over wat je doet."

Sasha Ivanov geciteerd door CoinDesk

Tegelijkertijd heeft Waves een voorstel gedaan om zijn netwerk te veranderen. Het zou het bijna onmogelijk maken om de token te shorten. Veel van de cryptocurrency wordt in bewaring gehouden door het eigen DeFi platform, Vires Finance. Het team wil voorkomen dat mensen grote hoeveelheden Waves lenen van het platform. Tot nu toe is de stemming echter niet doorgegaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven