Nieuws - Wat zit er achter de snelle prijsstijging van Solana?

Door Luc Vesters

Wat zit er achter de snelle prijsstijging van Solana?

Solana (SOL)
Koersupdate
Wat zit er achter de snelle prijsstijging van Solana?

Binnen slechts drie dagen steeg de koers van Solana van ongeveer USD 150 (13 maart) naar een piek van USD 197 (16 maart, 11:40 uur). Na een korte adempauze nam Solana op de avond van 18 maart opnieuw een aanloop en brak door de grens van USD 200. De koers van Solana staat momenteel op 207 US dollar (per 18 maart, 11:30 uur). Dit roept de vraag op wat er achter deze relatieve kracht van SOL zit.

Inhaalslag in volle gang

Terwijl Bitcoin zijn oude all-time high uit het cryptohypejaar 2021 al heeft doorbroken en Ethereum daar een paar dagen geleden niet ver achter zat, is de situatie voor Solana anders. Vergeleken met andere cryptocurrencies is de coin nog ver verwijderd van zijn all-time high van rond de USD 260.

Geen wonder, want Solana heeft zwaardere tegenslagen gehad dan alle andere topmunten. Op het hoogtepunt van de bear market en het dieptepunt in het geval van FTX, werd zelfs de levensvatbaarheid van de blockchain in twijfel getrokken. Het blockchainproject was immers nauw verbonden met Alameda Research, de investeringstak van FTX.

Deze angst bestaat niet meer, maar de coin heeft nog steeds een grotere inhaalslag te maken dan andere blockchainprojecten die niet met zo'n verlies aan vertrouwen te maken hebben gehad. Het huidige inhaalpotentieel is dan ook hoog.

De Solana projecten versterken elkaar

Solana's eigen ecosysteem blijft ook snel groeien, zoals te zien is aan de toenemende DeFi TVL van de SOL blockchain. Volgens Dapp Radar is dit de afgelopen zeven dagen met ongeveer 15 procent gestegen. Het volume van DApps op Solana groeit ook sneller dan dat van de concurrenten, namelijk met 37 procent in de afgelopen zeven dagen. De uitzondering hierop is de blockchain Avalanche, die ook een enorme groei doormaakt.

Toekomstige airdrops op Solana zouden een van de redenen kunnen zijn voor deze sterke stijging. Er staan talloze airdrops gepland, waarvan layer 1 zal profiteren. Vooral omdat veel deelnemers aan airdrops hun coins inwisselen voor SOL. Hoe meer Solana airdrops er zijn en hoe groter ze zijn, hoe meer kapitaal er wordt gecreëerd dat naar de "moederketen" kan stromen. Deze ware FOMO en de daarmee gepaard gaande activiteit creëert een sterke ondersteuning voor de prijs. Grotere huidige airdrops op Solana zijn Kamino Finance, Zeta Market en Parcl.

Dogwifhat en andere memecoins

Solana profiteert ook van de huidige memecoin-hype. De nieuwe superster onder de memecoins, dogwifhat, wist op sommige momenten een marktkapitalisatie van meer dan drie miljard US dollar te bereiken.

Ondertussen zijn er talloze copycat memcoins opgedoken die net als dogwifhat gebaseerd zijn op de SOL blockchain. Zelfs de verouderde Solana memecoin Bonk wist vorige maand meer dan 100 procent te winnen.

Concurrenten van Ethereum spelen inhaalslag

Solana's ecosysteem-lighthouse projecten groeien ook nog sneller dan Solana zelf - afgezien van de memecoins. Dit zijn onder andere de Oracle en Chainlink tegenhangers Pyth Network en Jupiter. De race om Ethereum in te halen wakkert veel tokens aan.

Sommige investeerders hopen immers op een groter opwaarts potentieel van het Solana ecosysteem dan van Ethereum coins. De weddenschap is dat Solana beter zal presteren dan Ethereum in deze bull run. Hoe meer deze visie overheerst, hoe sterker de relatieve prestaties van Solana ten opzichte van het Ethereum ecosysteem waarschijnlijk zullen zijn.

Technische ontwikkeling in volle gang

Solana heeft ook goede vooruitgang geboekt op het gebied van technische ontwikkeling. Zo spant de Solana ontwikkelaarsgemeenschap zich in om het smart contracts platform te versterken met zogenaamde token extensies.

Deze maken het mogelijk om tokens te voorzien van geïndividualiseerde functies of mogelijkheden. Deze functies kunnen variëren van geautomatiseerde transactiekosten en controles op compliance tot complexe interactiemechanismen, zoals in detail wordt uitgelegd in dit artikel.

Disclaimer: Dit artikel geeft alleen de mening van de auteur weer. Het is geen koop- of verkoopadvies.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven