Nieuws - Wat zijn nodes?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat zijn nodes?

Bitcoin (BTC)
Wat zijn nodes?

Er gebeurt niets zonder nodes: ze zijn een belangrijk onderdeel van het Bitcoin-netwerk. Zo werken ze.

Als je Bitcoin en de blockchain wilt begrijpen, ontkom je er niet aan om een beetje in het blockchainmateriaal te duiken. In dit artikel willen we een sprong maken in het decentrale netwerk.

Wat zijn nodes en hoe werken ze?

De centrale kenmerken van een blockchain zijn onveranderlijkheid, decentralisatie en transparantie. Alle deelnemers kunnen op elk moment nagaan wanneer welke transactie waarheen ging. Alle informatie wordt opgeslagen in de vorm van de transactiegeschiedenis in de afzonderlijke nodes. Het zijn dus de gedecentraliseerde hoekstenen van het blockchain-informatienetwerk. Dit betekent ook dat hoe meer nodes een netwerk heeft, hoe meer gedecentraliseerd het is.

Wat is de functie van Bitcoin-nodes?

Bij de nodes maken we onderscheid tussen volledige- en lichtgewicht nodes, die elk verschillende functies hebben. Volledige nodes houden de Bitcoin blockchain draaiende en beveiligen hem door de hele transactiegeschiedenis op te slaan.

Miningnodes zijn speciale vormen van volledige nodes die ervoor zorgen dat de netwerkregels worden nageleefd. Ze berekenen ook proof-of-work functies en prikken nieuwe blokken aan de blockchain.

Lichtgewicht nodes, of Simplified Payment Verification Clients, kortweg SPV-clients, slaan daarentegen niet de volledige geschiedenis van de blockchain op. Ze hebben alleen toegang tot de bloktitel van het vorige blok voor verificatie en propagatie van nieuwe transacties. Typische SPV klanten zijn Bitcoin wallets.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven