Nieuws - Wat zal de volgende Cardano Hard Fork brengen?

Door Ted Maas

Wat zal de volgende Cardano Hard Fork brengen?

cardano volgende hard fork

Cardano stevent af op de volgende hard fork. Met de "Vasil" upgrade die gepland staat voor eind juli, zal de blockchain een flinke boost krijgen die op vele niveaus merkbaar zou moeten zijn. Maar welke concrete verbeteringen zullen daaruit voortvloeien? Veel ADA fans verwachten in ieder geval ‘sprongen’ door de hard fork.

De volgende fase

De ontwikkeling van Cardano in verschillende fasen verdeeld. Momenteel bevindt het netwerk zich in het "Basho-tijdperk", genoemd naar de Japanse dichter Matsuo Bashō. Waar er in de vorige fase aan de integratie van slimme contracten werd gewerkt, richt Cardano in deze fase zich op schaalbaarheid. Meer transacties, snellere verwerking en een focus op interoperabiliteit: in Basho is Cardano gericht op massale adoptie. De harde vork Vasil is een belangrijke bouwsteen om dit te realiseren.

Volgens Charles Hoskinson heeft het geen directe gevolgen voor de "gemiddelde Cardano-gebruiker". We maken netwerkverbeteringen, consensusverbeteringen en we updaten belangrijke veranderingen aan de Plutus-taal", aldus de Cardano-baas, die Vasil de "grootste en meest significante hard fork tot nu toe noemt.”

Cardano zet de schakelaar om

Gebruikers zullen echter niet met lege handen achterblijven. De upgrade zal "de doorvoer van Cardano verhogen," legt Hoskinson uit," en gaat het systeem optimaliseren op het gebied van gedecentraliseerde financiële toepassingen (DeFi), smart contracts en DEX'en (gedecentraliseerde exchanges). Dit zal uiteindelijk alle Cardano-gebruikers ten goede komen.

"Grofweg worden smart contracts efficiënter en goedkoper," somt Cardano-ontwikkelaar Lars Brünjes op. De smart contracts "hebben minder geheugen nodig en dus ook minder transactiekosten". Een win-winsituatie: "Voor gebruikers wordt het sneller en goedkoper, en voor ontwikkelaars komen er meer mogelijkheden om nog krachtigere smart contracts te schrijven die ook meer doen", zegt de wiskundige.

En daarna?

Vasil is een belangrijk onderdeel van de Basho puzzel, maar is zeker niet de laatste. Sidechains worden ook uitgebreid om de overdracht van tokens te vergroten en daarmee de interoperabiliteit van Cardano met andere netwerken. De andere focus ligt op de laag-2 "Hydra" oplossing. Hydra, een verwijzing naar het veelkoppige monster uit de Griekse mythologie, maakt de parallelle uitvoering van transacties mogelijk zonder het mainnet te belasten. "Het ruwe idee" erachter is dat "transacties niet op de blockchain worden uitgevoerd, maar offchain, bij wijze van spreken", zegt Brünjes.

Na de schaalvergrotingsgolf komt Cardano uiteindelijk in zijn laatste cyclus terecht: het Voltaire-tijdperk, waarin de controle over het netwerk geleidelijk wordt overgedragen aan de gebruikers. In deze fase draait alles om governance, en krijgen gebruikers meer rechten om mee te beslissen. Er is nog veel te doen, en er zullen waarschijnlijk nog een paar hard forks nodig zijn voordat de definitieve Cardano er is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven