Nieuws - Wat wordt deze week belangrijk voor Bitcoin en crypto?
Door
Bitcoin blijft maar stijgen: vorige week brak de leidende cryptomunt overtuigend door zijn oude record en klom direct door naar boven de 118.000 dollar. Aan het einde van de week tikte BTC zelfs de 119.000 dollar aan opnieuw een historisch hoogtepunt. Ook altcoins beleefden een spectaculaire rally.
Maar deze week zou de euforie tijdelijk getest kunnen worden. Belangrijke economische cijfers uit de VS kunnen de cryptohausse namelijk afremmen of juist een nieuwe versnelling geven. Hier volgt een overzicht van de data waar beleggers deze week scherp op letten.
Op dinsdag 15 juli om 14:30 uur Nederlandse tijd publiceert het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics de nieuwste CPI-cijfers (consumentenprijsindex) voor juni. De vorige inflatie kwam met 2,4% net onder de verwachting uit, maar voor juni wordt een lichte stijging naar 2,6% verwacht.
Een lagere uitkomst dan dat kan speculatie op twee renteverlagingen door de Fed in 2025 versterken traditioneel een bullish signaal voor Bitcoin. Maar als de inflatie hoger uitvalt, dreigt het tegenovergestelde: een sterkere dollar, stijgende reële rentes en dus druk op risicovolle assets zoals crypto.
Alsof dat nog niet genoeg is, openen JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo diezelfde dag het cijferseizoen met hun kwartaalresultaten een extra katalysator voor marktvolatiliteit.
Op woensdag 16 juli om 14:30 uur verschijnen de PPI-cijfers (producentenprijsindex). Deze geven inzicht in prijsdruk op productieniveau vaak een voorbode van toekomstige consumenteninflatie. De vorige PPI kwam precies uit op 2,6%, in lijn met de verwachting.
Een daling zou het inflatiebeeld versoepelen en gunstig zijn voor Bitcoin en aandelen. Maar een sterke stijging kan juist tot hernieuwde inflatiezorgen leiden. Tegelijkertijd publiceren zwaargewichten als Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley en BlackRock hun kwartaalcijfers goed voor extra marktdynamiek.
Donderdag 17 juli brengt een spervuur aan cijfers. Eerst komen om 11:00 uur de Europese inflatiecijfers. De verwachting: 2,0% op jaarbasis. Een lager cijfer zou speculatie aanwakkeren op extra monetaire versoepeling door de ECB gunstig voor crypto. Een hogere inflatie werkt juist verkrapping in de hand.
Om 14:30 uur volgen de Amerikaanse retailverkopen. Na een verrassende daling van -0,9% in mei wordt nu een kleine stijging van 0,2% verwacht. Een plus zou het scenario van een “soft landing” ondersteunen – minder kans op renteverlagingen. Een nieuwe daling zou daarentegen recessievrees aanwakkeren, wat investeerders naar veilige havens zoals goud of staatsobligaties kan sturen.
Tegelijk worden de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen gepubliceerd. Verwachting: 234.000, tegen 227.000 een week eerder. Een forse stijging zou duiden op verzwakking van de arbeidsmarkt wat risk-assets opnieuw onder druk kan zetten.
Na beurs sluiting komt Netflix met kwartaalresultaten, en in de nacht op vrijdag volgt chipgigant TSMC cruciaal voor het sentiment in de technologiesector.
Vrijdag 18 juli sluit de week af met cijfers van de Universiteit van Michigan. Zij publiceren om 16:00 uur de index voor consumentenvertrouwen én de inflatieverwachtingen van huishoudens.
De vorige verwachting voor inflatie op jaarbasis lag op 5,0%, licht onder de prognose. Een stijging zou de Fed kunnen dwingen tot een hardere toon potentieel bearish voor Bitcoin. Een daling daarentegen voedt het optimisme rond toekomstige renteverlagingen.
Het consumentenvertrouwen wordt geschat op 61,4 punten. Als de realiteit hoger uitvalt, is dat positief voor aandelen en crypto. Maar een lagere score – zeker in combinatie met stijgende inflatieverwachtingen kan het Risk-On-sentiment ondermijnen.
Hoewel macrodata deze week vol in de spotlights staan, zal ook de impact van nieuwe Amerikaanse importtarieven op Europese goederen meewegen. Toch geldt: zolang het momentum in de cryptomarkt zo sterk blijft als nu, kan zelfs macro-economisch tegenwind even naar de achtergrond verdwijnen.
Bitcoin blijft voorlopig de baas maar deze week ligt er genoeg op tafel om daar verandering in te brengen.