Nieuws - Wat verandert er met de “Chang” hard fork?

Door Ted Maas

Wat verandert er met de “Chang” hard fork?

Cardano (ADA)
Blockchain/Technologie

Cardano bereidt zich voor op de belangrijkste upgrade van dit jaar: “Chang”. De hard fork is bedoeld om de laatste fase van het project in te luiden.

Er is sprake van een “game changer”, het begin van een nieuwe ontwikkelingsfase. De “Chang”-upgrade die gepland staat voor het tweede kwartaal luidt de laatste “Voltaire”-fase van Cardano in. Aan het einde van deze fase zal het netwerk gedecentraliseerd zijn, waarbij stemmen, beslissingen en uiteindelijk de ontwikkeling van het ecosysteem worden overgedragen aan de gebruikers. De aankomende hard fork zal hiervoor de weg vrijmaken - wat ook het onlangs aangetaste imago van Cardano zou kunnen oppoetsen.

Cardano’s laatste stappen

De laatste onderdelen van Cardano's routekaart komen langzaam bij elkaar. Met Chang wordt een belangrijke mijlpaal afgevinkt. De upgrade omvat belangrijke bestuursfuncties en stelt gebruikers in staat een steeds grotere rol te spelen bij het vormgeven van het netwerk.

Concreet gaat het om de implementatie van het “Cardano Improvement Proposal (CIP) 1694” - een verwijzing naar het geboortejaar van Voltaire, dat als metafoor dient voor de laatste ontwikkelingsfase. Stemprocedures worden geïntroduceerd voor tokenhouders. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om voorstellen voor bijvoorbeeld projectontwikkelingen in te dienen en hierover te stemmen.

Voorstellen doorlopen dan een meerfasensysteem van tokenhouders, stake pool operators en gedelegeerde vertegenwoordigers. Er worden ADA-reserves gecreëerd om projecten te financieren. De exacte processen worden momenteel gesimuleerd in het “SanchoNet” testnet.

Hoskinson verwerpt kritiek

Het is nog niet bekend wanneer de upgrade precies zal worden uitgevoerd. “Afgaande op de vooruitgang die is geboekt met SanchoNet, binnenkort,” zegt Cardano-oprichter Charles Hoskinson.

Chang maakt deel uit van grote reorganisatiemaatregelen die momenteel plaatsvinden. Deze omvatten de introductie van een geavanceerd consensusproces genaamd Ouroboros Leios. Dit zal naar verwachting leiden tot een schaalsprong: meer transacties en een snellere verwerking.

En misschien ook: meer media-aandacht. In de strijd om nieuwe gebruikers heeft Solana de afgelopen maanden veel druk uitgeoefend op Cardano. Cardano is ook herhaaldelijk beschuldigd van het ontbreken van een ecosysteem. Forbes plaatste het project onlangs op zijn lijst van 20 “good-for-nothing blockchains”: projecten die zijn gestrand en in de vergetelheid zijn geraakt.

Hoskinson nam het blijkbaar op de koop toe: “Als ik zie hoe iedereen zich op Cardano stort, moet ik een beetje glimlachen,” zei hij tegen Twitter-volger X. “Ze hebben ‘alle troeven in handen, de beste manier voor schaalbaarheid, governance en innovatie’ en ‘de beste gemeenschap’. Ze hebben “alle troeven in handen, de beste manier voor schaalbaarheid, bestuur en innovatie” en ook “de beste community”. De mate waarin de community geïnteresseerd is in het actief vormgeven van het netwerk zal echter pas duidelijk worden na de upgrade.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven