Nieuws - Wat maakt Polkadot (DOT) zo speciaal?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat maakt Polkadot (DOT) zo speciaal?

Polkadot (DOT)
Blockchain/Technologie
Staking
Wat maakt Polkadot (DOT) zo speciaal?

Polkadot (DOT) is soms geprezen als een concurrent voor Ethereum. Maar wat zit er achter deze cryptocurrency?

Polkadot (DOT) wordt sterk gesteund door Ethereum mede-oprichter Gavin Woods. Het project heeft zich vanaf het begin ingezet voor interoperabiliteit. Het project wil een brug slaan tussen verschillende cryptocurrencies en blockchains. Parachains spelen hierbij een belangrijke rol.

Polkadot (DOT): Bruggen bouwen met de Relay Chain

De basis voor dit project is de Relay Chain. Deze blockchain is het middelpunt van de Polkadot blockchain. Het heeft interfaces, bekend als slots, die andere netwerken kunnen gebruiken om verbinding te maken met Polkadot.

Hiervoor worden "parachains" gebruikt. Deze kunnen gegevens en activa uitwisselen binnen het netwerk en verbinding maken met andere externe netwerken via bruggen.

Polkadot creëert zo een bijzondere flexibiliteit. Een van de doelen is het oplossen van het blockchaintrilemma. Dit is de algemene moeilijkheid om schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie met elkaar in balans te brengen.

De bruggen die al zijn genoemd maken het echter ook mogelijk om Bitcoin over te zetten naar de Ethereum blockchain. Dit maakt het weer mogelijk om Bitcoin te gebruiken in de DeFi.

Het netwerk wordt beveiligd met een proof-of-stake mechanisme. Er zijn monetaire incentives om de veiligheid van deze consensus te handhaven. Iedereen die ermee instemt om het netwerk te beveiligen en in ruil daarvoor zijn DOT-munten in het netwerk stort, krijgt extra munten betaald.

Het DOT token en zijn rol in het netwerk

Naast de al genoemde staking functies heeft het DOT token nog andere functies. Het is ook nodig om nieuwe blockchains te creëren en deze te verbinden met de relaisketen. DOT is ook een governance token. Het wordt daarom ook gebruikt om deel te nemen aan beslissingen in het netwerk.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven