Nieuws - Wat maakt Polkadot (DOT) zo speciaal?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Wat maakt Polkadot (DOT) zo speciaal?

Polkadot (DOT)
Altcoins
wat maakt polkadot beter

Polkadot (DOT) wordt soms neergezet als een concurrent van Ethereum. Maar wat zit er allemaal achter Polkadot?

Polkadot (DOT) heeft de steun van Ethereum's medeoprichter Gavin Woods. Het project heeft zich vanaf het begin ingezet voor interoperabiliteit en wil een brug slaan tussen verschillende cryptocurrencies en blockchains. Hierbij spelen de zogenaamde parachains een belangrijke rol.

Polkadot (DOT): Bruggen bouwen met de relay chain

De Relay Chain vormt de basis voor dit project en fungeert als het hart van het Polkadot netwerk. Zo beschikt het over interfaces, zogenaamde slots, waardoor andere netwerken verbinding kunnen maken met het Polkadot netwerk.

Om die verbinding tot stand te brengen worden "parachains" gebruikt. Deze kunnen binnen het netwerk verschillende data en activa met elkaar uitwisselen en via bruggen verbinding maken met andere externe blockchains.

Op deze manier creëert Polkadot een opmerkelijke flexibiliteit. Een van de doelen van het netwerk is dan ook het oplossen van het blockchain-trilemma, Wat gaat over het in evenwicht brengen van de schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie.

De bruggen maken het ook nog eens mogelijk om Bitcoin over te brengen naar de Ethereum blockchain. Hierdoor kan men Bitcoin gebruiken in een DeFi-omgeving.

Het netwerk is beveiligd door middel van een proof-of-stake mechanisme. Om de veiligheid met deze consensus te handhaven zijn er financiële prikkels. Degenen die staken en dus zorgen voor de beveiliging van het netwerk, krijgen extra tokens uitbetaald.

DOT-token en zijn rol in het netwerk

Naast de staking functies beschikt de DOT token over nog meer functies. Zo zijn ze ook nodig om nieuwe blockchains tot stand te brengen en verbindingen te realiseren op de Relaychain.

Lees hier het allerlaatste nieuws over Polkadot.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven