Nieuws - Wat is Proof of Authority?
De meest bekende blockchain consensusmechanismen zijn Proof of Work en Proof of Stake. Tegenwoordig is er ook Proof of Authority, maar wat houdt het eigenlijk in?
Proof of Authority (PoA) is een consensusmechanisme dat aanzienlijk verschilt van Proof of Work (bijv. Bitcoin) en Proof of Stake (bijv. Ethereum). Bij Proof of Work zorgen miners voor de veiligheid van het netwerk, terwijl bij Proof of Stake degenen die de hoogste inzet, d.w.z. de meeste coins, in het netwerk hebben gestaked, de veiligheid van het netwerk beheren.
PoA heeft een iets andere aanpak. Hier hebben we te maken met een consensusalgoritme dat wordt gebruikt in blockchainnetwerken om transacties te valideren en de veiligheid van het netwerk te handhaven. In tegenstelling tot andere consensusalgoritmes vertrouwt PoA op de identiteit en reputatie van netwerkdeelnemers, in plaats van op de rekenkracht of het bezit van cryptocurrencies.
In PoA worden blokken en transacties gevalideerd door zogenaamde "autoriteiten". Autoriteiten zijn geselecteerde nodes in het netwerk die een hoge reputatie hebben en als betrouwbaar worden beschouwd. Deze autoriteiten worden handmatig geselecteerd door een beheerder in het netwerk.
In het PoA-netwerk hebben autoriteiten het recht om nieuwe blokken aan te maken en transacties te verifiëren. Ze worden beloond voor hun diensten en lopen ook het risico gestraft te worden als ze de regels van het netwerk overtreden. Aangezien de autoriteiten bekend zijn en een hoge reputatie hebben, wordt aangenomen dat ze het netwerk niet zullen aanvallen of bedriegen.
Deze manier om consensus te genereren wordt voornamelijk gebruikt in private blockchains. Denk aan blockchains voor verzekeringsmaatschappijen of ziekenhuizen - hier is het belangrijk dat geselecteerde autoriteiten in plaats van gerandomiseerde instanties (zoals bij Proof of Stake) zorgen voor orde in het netwerk. Maar ook cryptoprojecten zoals VeChain, Bitgert of Palm Network vertrouwen op het proof-of-authority mechanisme.