Nieuws - Wat is een timestamp in de blockchain?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat is een timestamp in de blockchain?

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Wat is een timestamp in de blockchain?

Wat is een timestamp en welke rol speelt deze in de blockchain? Ook: Welk geheim vertelt de allereerste timestamp over de uitvinder van de Bitcoin?

Een blockchain bestaat uit veel componenten, die allemaal belangrijk zijn om bij te dragen aan het functioneren van de technologie. Een van deze componenten is de timestamp.

Wat is een timestamp in de blockchain?

Een timestamp wordt gebruikt om een datum en tijd toe te wijzen aan een blok in de blockchain. Deze tijd wordt gemeten in "Unix Time". Dit is het aantal seconden dat is verstreken sinds 1 januari 1970 - de datum waarop het Unix besturingssysteem, of beter gezegd de kalender ervan, werd gelanceerd. Op het moment van publicatie van dit artikel is de Unix-tijd 1688104800 (30 juni 2023 om 8:00, UTC+2).

De timestamp garandeert de integriteit en authenticiteit van de blokken en hun uniciteit. Daarnaast laat de timestamp zien wanneer een blok is gevalideerd en vrijgegeven door de miners. De integratie van de timestamp zorgt ervoor dat elk blok een unieke plaats heeft in de blockchain en later niet gemanipuleerd kan worden. Uiteindelijk speelt deze stempel dus een essentiële rol bij het handhaven van de vertrouwensfactor in blockchain systemen.

Maar de transacties zelf hebben ook timestamps. Dit komt omdat wanneer een transactie wordt aangemaakt, de exacte tijd van aanmaak wordt vastgelegd in de vorm van een digitale handtekening. Deze handtekening is gebaseerd op zowel de inhoud van de transactie als de huidige timestamp. Dit zorgt ervoor dat de transactie op een specifiek tijdstip plaatsvond en achteraf niet kan worden veranderd.

Timestamp in het Bitcoin Genesis Blok

Het Bitcoin Genesis Blok, d.w.z. het allereerste Bitcoin blok dat ooit gemined is, en zijn opvolger hebben ook een speciale eigenschap met betrekking tot de timestamp.

Normaal gesproken is de gemiddelde tijd tussen twee blokken ongeveer tien minuten. De timestamp van het tweede blok ligt echter zes dagen achter op het eerste blok. Volgens deze timestamp moet de blockchain zes dagen hebben stilgelegen.

Waarom dit zo is, is nog steeds niet duidelijk. Een theorie is dat Satoshi Nakamoto in de tussentijd een paar testblokken heeft gedolven, die hij vervolgens heeft verwijderd voordat hij de blockchain na zes dagen weer opstartte. Of het echt waar is? Dat weet alleen de uitvinder van Bitcoin zelf.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven