Nieuws - Wat is deze week belangrijk voor Bitcoin en de cryptomarkt?
Door
Cryptobeleggers moeten de volgende gegevens in de gaten houden in de huidige handelsweek van 12 september tot en met 16 september.
De Europese Centrale Bank ECB verhoogde het belangrijkste rentetarief afgelopen donderdag met 0,75 procentpunt, een historisch sterke rentestap om de aanhoudend hoge inflatie tegen te gaan. Zoals verwacht deed de renteverhoging de euro stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, net als op de dag van de laatste renteverhoging door de ECB. Het herstel van de wisselkoers van de euro duwde de Amerikaanse dollarindex DXY tijdelijk ongeveer 2 procentpunten naar het zuiden. Deze prijscorrectie leidde vervolgens tot een aanzienlijk prijsherstel, zowel op de Europese en Amerikaanse aandelenindexen als op de cryptomarkt. De bitcoin prijs wist in de volgende dagen verder terrein goed te maken en steeg weer naar het belangrijke weerstandsniveau bij USD 21.892. De op een na grootste cryptocurrency, Ethereum (ETH), maakte ook flinke winsten en bereikte een nieuw maandrecord van USD 1.789, een paar dagen voor de geplande datum van "The Merge" tussen 14 september en 15 september. Het succes van de Ethereum transformatie op Proof-of-Stake moet gezien worden als een belangrijke mijlpaal voor de hele crypto-sector. Naast deze belangrijke gebeurtenis kijken de marktdeelnemers deze handelsweek ook naar verse inflatiegegevens uit zowel de VS als de eurozone. Op dinsdag 13 september publiceert het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics voor het eerst de CPI index van de consumentenprijzen voor augustus. Op vrijdag 16 september komt Eurostat dan met de bijgewerkte consumentenprijsindex (CPI) voor de eurozone. De marktdeelnemers verwachten dat de verse gegevens nieuwe inzichten zullen verschaffen in de huidige ontwikkeling van de inflatiecijfers in de twee belangrijkste economische gebieden in de wereld. In het volgende overzichtsartikel kun je lezen welke data in de huidige handelsweek waarschijnlijk ook invloed zullen hebben op de prijsontwikkeling van Bitcoin, Ethereum en Co.
De stortvloed aan cijfers in de komende handelsweek begint met de Amerikaanse Consumenten Prijs Index (CPI) voor de maand augustus. Op dinsdag 13 september zal het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics om 14:30 uur (CET) de CPI gegevens voor de afgelopen maand augustus vrijgeven. In juli daalde de jaar-op-jaar stijging van de CPI tot 8,5 procentpunt, tegen 9,1 procentpunt eerder. Als de inflatie in de VS weer daalt en opnieuw onder de analistenverwachting van 8,1 procent uitkomt, neemt de kans op een voortzetting van de trendrally die de VS-aandelenindices onlangs zagen verder toe. Net als in de vorige maand zou een verdere daling van de consumentenprijsindex CPI een opbeurend effect kunnen hebben op het koersverloop van risicovolle activaklassen zoals de cryptomarkt.
Alle investeerders in de cryptowereld kijken naar Ethereum's "The Merge" midweeks. Tussen 14 en 15 september wordt van het Ethereum netwerk verwacht dat het de herhaaldelijk uitgestelde omschakeling van Proof-of-Work (POW) naar Proof-of-Stake (POS) zal maken. In deze periode wordt verwacht dat de volatiliteit op Ethereum, maar ook in de crypto-sector als geheel, sterk zal toenemen. Als de fusie van de Beacon keten met het Ethereum mainnet succesvol is, kan dit vervolgens leiden tot een prijsstijging voor Ethereum en alle ERC-20 en ERC-21 cryptocurrencies. Aan de andere kant zou hernieuwde vertraging door onverwachte fouten en problemen bij het voltooien van de fusie kunnen leiden tot een flinke sell-off van Ethereum. Marktdeelnemers moeten ook een zogenaamde "sell the fact" gebeurtenis niet uitsluiten. Het is niet ongewoon dat de financiële markt activa van de hand doet na een succesvolle invoering van belangrijke vernieuwingen.
Op woensdag 14 september wordt om 14:30 (CET) de Producer Price Index (PPI) voor de VS bekendgemaakt. Marktkenners verwachten een daling van min 0,1 procentpunt. Reeds in de vorige maand bedroeg de daling van de producentenprijzen min 0,5 procentpunt, wat aanzienlijk lager was dan de voorspelde plus 0,2 procent. Het indexcijfer van de producentenprijzen (PPI) meet de in de VS geproduceerde en verkochte producten en diensten met het oog op de verandering in de transactieprijzen. Een verdere daling van de producentenprijsindex zou een verdere aanwijzing zijn van dalende inflatie in de VS en zou de Amerikaanse dollarindex DXY weer naar het zuiden moeten doen corrigeren. Een zwakkere Amerikaanse dollar vergroot op zijn beurt de kans op een aanhoudend herstel van de aandelen- en cryptomarkten.
Op donderdag 15 september worden om 14:30 uur (CET) gegevens over de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor de maand augustus bekendgemaakt. Ze worden beschouwd als een belangrijke maatstaf voor het berekenen van het bestedingsgevoel van de consument. Onlangs nog bleven de detailhandelsverkopen in de VS ongewijzigd ten opzichte van de vorige maand. De koopbereidheid van particuliere huishoudens is de laatste maanden geleidelijk gedaald. Voor de maand augustus verwachten de marktdeelnemers een lichte stijging van 0,2 procentpunt. Mochten de gepubliceerde detailhandelsverkopen opnieuw achterblijven bij de verwachtingen van de deskundigen en dus wijzen op een daling van het consumentengevoel in de VS, dan zou dat eerder dan verwacht tot een heroverweging door de Fed kunnen leiden. Hoewel Fed-voorzitter Powell pas de vorige week bevestigde dat hij de inflatie terug wil brengen tot een houdbaar niveau, zelfs ten koste van een recessie in de VS, zou de speelruimte voor verdere renteverhogingen niettemin steeds kleiner worden.
Op vrijdag 16 september, maar ook in de dagen ervoor, valt op de traditionele financiële markten een verhoogde volatiliteit te verwachten door de grote expiratie op de laatste handelsdag van de week. Op de zogenaamde heksensabbat, op de derde vrijdag van het einde van elk kwartaal, vervallen op de wereldwijde beurzen driemaal per jaar opties en futures op indices, aandelen en grondstoffen. De uitgevers van de weddenschappen, de zogenaamde optieschrijvers, bewegen de prijzen op de wereldmarkten tijdens de expiratieweek zo nodig in de voor hen optimale richting, om zoveel mogelijk van de weddenschappen van de beleggers waardeloos te laten expireren.
Vrijdagochtend, om 11.00 uur (CET), worden ook gegevens over de consumentenprijsindex (CPI) in de eurozone gepubliceerd. De prognose van analisten is een jaar-op-jaar stijging van 9,1 procent. Daarmee komt de verwachting van de deskundigen op gelijke hoogte met het vorige maand gepubliceerde inflatiecijfer voor de eurozone. Mocht de inflatie weer hoger uitvallen dan de voorspellingen, dan zou de ECB bij het volgende rentebesluit moeten overwegen de renteschroef verder aan te draaien.