Nieuws - Bitcoin: Wat gebeurt er als de laatste BTC is gemined?

Zenz

Door Zenz van der Wielen

Bitcoin: Wat gebeurt er als de laatste BTC is gemined?

Bitcoin (BTC)
Mining
Blockchain/Technologie
Web 3.0

Op een gegeven moment zal het voorbij zijn. Wat gebeurt er als de laatste bitcoin is gemijnd in 2140? Is cryptomijnbouw dan nog steeds de moeite waard?

Bitcoin is afgetopt op 21 miljoen eenheden. De deflatoire voorraadaanvulling zorgt ervoor dat door middel van mining regelmatig nieuwe Bitcoins op de markt komen. Bij mining ontvangen de miners (degenen die het netwerk in leven houden) de block reward als beloning.

Deze bestaat momenteel uit 6,25 BTC en transactiekosten. Bij de zogenaamde halvering, die om de 210.000 blokken of ongeveer om de vier jaar plaatsvindt, wordt de beloning (maar niet de dynamische transactievergoedingen) gehalveerd.

De Block Reward is de financiële prikkel voor miners. Maar wat gebeurt er als de laatste bitcoin is gemined?

Wat betekent het als alle bitcoins gemined zijn?

Het klinkt misschien banaal. Maar als alle BTC zijn gemined, komen er geen nieuwe meer bij. De miners valideren en bevestigen dan alleen nog transacties, hun werk levert geen nieuwe munten meer op. Uw beloning bestaat dan alleen nog uit de transactiekosten.

Hoe zal dit de Bitcoin-prijs beïnvloeden? De Bitcoinprijs bestaat uit vraag en aanbod. Een BTC is altijd zoveel waard als iemand bereid is ervoor te betalen. Andersom geldt hetzelfde: De cryptocurrency is altijd de prijs waard waarvoor iemand bereid is zijn coins te verkopen. Hoe het BTC-eindspel de Bitcoin-prijs beïnvloedt, hangt vooral af van de adoptie ervan.

Het zou goed kunnen dat het einde van de productie zorgt voor prijsstijgingen. Maar als de Bitcoin toch niet de overhand krijgt en langzaam verdwijnt, kan het heel goed zijn dat er verder niets gebeurt of dat de koers aan waarde verliest.

Toch heeft het verleden er tot nu toe anders uitgezien. Een gestaag toenemende vraag bij een dalend aanbod heeft er tot nu toe voor gezorgd dat de Bitcoinprijs binnen een paar jaar is gestegen van een paar euro tot de piekwaarde van bijna 69.000 US dollar.

Is bitcoin mining nog steeds de moeite waard?

Als de adoptie van bitcoin toeneemt, zullen de transactiekosten waarschijnlijk ook stijgen. Er is immers beperkte ruimte in de blokken van de blockchain - dus zal er waarschijnlijk concurrentie ontstaan over wiens transactie in het volgende blok wordt opgenomen. Deze concurrentie kan bijvoorbeeld worden beheerst door de transactiekosten te verhogen. Met andere woorden, miners krijgen meer vergoedingen voor het opnemen van bepaalde transacties in de blokken. Bitcoin mining zou dus nog steeds de moeite waard kunnen zijn als de laatste bitcoin is gemined.

Verder kan men - hopelijk - verwachten dat mining over het algemeen efficiënter wordt. Met andere woorden: lagere energiekosten en efficiëntere mijnbouwapparatuur. Mining zou dus ook na de volgende halvings nog de moeite waard moeten zijn.

Uiteindelijk kun je, als je overtuigd bent van het fundamentele nut van de cryptocurrency, het afnemende totale aanbod en het geleidelijke einde van de aanvullingsvlag in 2140 als bullish beoordelen. Als, zoals het er nu naar uitziet, de adoptie doorgaat en de "oranje pil" doorrolt, hoeven noch miners noch hodlers zich zorgen te maken over het feit dat er uiteindelijk geen nieuwe Bitcoin meer komt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven