Nieuws - Wat de nieuwe EU-regels betekenen voor crypto

Door Luc Vesters

Wat de nieuwe EU-regels betekenen voor crypto

Wet en regelgeving
Scams, criminaliteit en fraude
Wat de nieuwe EU-regels betekenen voor crypto

Contante betalingen van meer dan 10.000 euro zijn in de toekomst strafbaar. Het EU-parlement is het woensdag eens geworden over een wetgevingspakket om mazen in de wetgeving voor het witwassen van geld te dichten.

De regelgeving voorziet in strengere due diligence- en rapportageverplichtingen voor banken en vermogensbeheerders die bijvoorbeeld cryptobeleggingen aanbieden. Hieronder vallen ook identiteitscontroles van klanten. Verdachte activiteiten moeten worden gemeld aan de relevante autoriteiten.

De regelgeving is ook van invloed op professionele voetbalclubs "die betrokken zijn bij financiële transacties van hoge waarde met investeerders of sponsors".

Daarnaast worden er strengere controlebepalingen ingevoerd voor personen met een totaal vermogen van meer dan 50 miljoen euro, evenals een in de hele EU geldende bovengrens van 10.000 euro voor contante betalingen.

In Frankfurt zal een nieuwe autoriteit voor de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme worden opgericht om toezicht te houden op de nieuwe regels.

Patrick Hansen, EU-directeur bij Circle, verwerpt het idee dat anonieme cryptotransacties of self-custody wallets verboden zouden worden, zoals gemeld door verschillende online media. In wezen zijn de vereisten in lijn met eerdere wetten, zegt Hansen. De bepalingen voor crypto-asset service providers (CASP) vallen bijvoorbeeld al onder MiCA. "De AMLR verbiedt CASP's nu expliciet om anonieme rekeningen aan te bieden, wat betekent dat een cryptobewaarbedrijf geen diensten mag aanbieden aan anonieme gebruikers," legt Hansen uit. Dit is echter "sowieso al verboden onder de bestaande AML-regelgeving, dus niets nieuws".

Hij ziet het als positief dat de limiet van 1.000 euro voor betalingen via self-custody wallets in de definitieve versie is geschrapt. "Je kunt je self-custody wallets dus zonder beperkingen gebruiken voor de aankoop van goederen/diensten in de EU," zegt Hansen.

De wetgeving moet nog formeel worden aangenomen door de Raad.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven