Nieuws - Wat betekent een Midden-Oosten crisis voor Bitcoin?

Door Mike Hesp

Wat betekent een Midden-Oosten crisis voor Bitcoin?

Krypto-expert Arthur Hayes deelt sombere voorspellingen vanuit zijn skivakantie in Nieuw-Zeeland. In zijn nieuwste blog legt hij uit wat een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten zou kunnen betekenen voor Bitcoin en crypto. Zijn analyse richt zich op een ernstig scenario: "Het conflict tussen Israël en Iran escaleert, leidend tot de vernietiging van een deel of alle olie-infrastructuur in het Midden-Oosten, de sluiting van de Straat van Hormuz en/of een nucleaire aanval." Wat zou zo'n geopolitieke schok betekenen voor de cryptomarkt? Zou het einde van de volgende Bitcoin-bullrun betekenen?

Er zijn drie hoofdrisico's die de crypto-miljardair benadrukt. Het eerste is de vernietiging van Bitcoin-mijninstallaties, want: "Oorlog is fysiek vernietigend. Bitcoin-mining rigs zijn de meest waardevolle en belangrijke fysieke verschijning van cryptovaluta." Volgens sommige mediaberichten komt tot zeven procent van de wereldwijde hash rate van Iraanse Bitcoin miners. Toch wijst Hayes op de veerkracht van het Bitcoin-netwerk, dat zich na het verbod in China in 2021 snel herstelde. Daarom schrijft hij: "Zelfs de volledige vernietiging van Iran door Israël of de VS zou geen invloed hebben op Bitcoin."

Oorlog, inflatie en Bitcoin als reddingsanker

Het tweede grote risico is een forse stijging van de energieprijzen. Volgens Hayes zou Iran, als het ze het Westen wil raken, de strategische zwakke plek moeten aanvallen en zorgen voor een tekort aan goedkope fossiele brandstoffen uit het Midden-Oosten. Dit zou kunnen gebeuren door bijvoorbeeld de Straat van Hormuz te blokkeren voor olietankers, wat wereldwijd tot een sterke stijging van de energieprijzen zou leiden. Toch ziet Hayes dit niet als een bedreiging voor Bitcoin, maar eerder als een katalysator voor een bullrun.

Om zijn punt te versterken, vergelijkt Hayes dit scenario met de ontwikkeling van de goudprijs tussen 1973 en 1982. In oktober 1973 begon het Arabische olie-embargo als vergelding voor de Amerikaanse steun aan Israël tijdens de Jom Kipoeroorlog. In 1979 werd de aanvoer van Iraanse olie door de islamitische revolutie van de wereldmarkten afgesneden. Terwijl de wereldwijde aandelenmarkten in deze periode te lijden hadden, bleef goud in de pas met de olieprijs en steeg met ongeveer 380 procent.

Er is nog een derde risico, dat van financiële aard is. Volgens Hayes staat het buiten kijf dat de Amerikaanse regering, ongeacht de verkiezingsuitslag, Israël zowel financieel als militair zal blijven steunen. Maar: "De Amerikaanse regering koopt goederen op krediet, niet uit spaargeld." Dit betekent dat de al torenhoge staatsschuld verder zal moeten toenemen om deze steun mogelijk te maken.

Omdat de interesse van buitenlandse investeerders in Amerikaanse staatsobligaties afneemt, moet een andere partij inspringen: "Net als na de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de COVID-19-lockdowns zal de balans van de Fed of het commerciële banksysteem exponentieel toenemen om deze toename in schuld uitgifte te ondersteunen."

Bitcoin profiteert van de toename in de geldhoeveelheid

Hoewel er op korte termijn meer volatiliteit wordt verwacht, kan Bitcoin op middellange tot lange termijn sterk profiteren. Hayes legt uit: "We weten dat oorlog inflatoir is. We weten dat de Fed en het Amerikaanse banksysteem de schulden opkopen door geld te drukken en hun balansen uit te breiden. Daarom weten we ook dat Bitcoin in fiatwaarde enorm zal stijgen naarmate de oorlog escaleert." Volgens Hayes zouden Bitcoin en andere cryptovaluta een ongekende bullrun kunnen meemaken door de honderden miljarden of zelfs biljoenen nieuw gedrukte dollars.

Een vergelijkbare conclusie werd onlangs getrokken door BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, in een studie die enkele weken geleden werd gepubliceerd. Toch waarschuwt Hayes investeerders: “Alleen omdat Bitcoin in de loop van de tijd zal stijgen, betekent dat niet dat elke shi*coin zal meedelen in de glorie.” Altcoins, en vooral memecoins, brengen volgens hem aanzienlijk hogere risico's met zich mee dan het digitale goud. Zijn laatste advies luidt daarom: “Zorg voor de veiligheid van uzelf en uw familie, en investeer uw kapitaal in een middel dat de waardevermindering van fiatgeld overtreft en zijn koopkracht voor energie behoudt.”

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven